Hof van Justitie komt met gedragscode rechters

Het Hof van Justitie zal op 6 november 2015 de gedragscode voor rechters lanceren. Deze mededeling deed de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, gisteren tijdens een persconferentie. Volgens Rasoelbaks zal zo een gedragscode ervoor zorgen dat de zittende magistratuur zich verplicht aan de regels houdt en anderzijds dat de burgerij weet aan welke regels een rechter gebonden is. De Hofpresident zegt dat de rechterlijke macht altijd impliciet gewerkt heeft met de gedragsregels, omdat deze regels aan een rechter met de training en opleidingen worden meegegeven. Het Hof heeft echter toch gemeend om vanaf het komende zittingsjaar deze gedragsregels te expliciteren in een ‘Gedragscode voor de Surinaamse Rechterlijke Macht’. Het Hof heeft op 30 juni 2015 deze gedragscode goedgekeurd. De inspiratie voor de gedragsregels is geput uit de internationaal geldende ‘Bengalore Principles of Judicial Conduct’ en de gedragscode van het Caribisch Hof en het Antilliaans Hof. Bij de samenstelling is ook rekening gehouden met de kleinschaligheid van de Surinaamse samenleving, de culturele diversiteit en de relatieve ontoegankelijkheid van een aanzienlijk deel van het grondgebied. De werkgroep die belast was met de formulering van de gedragsregels, bestond uit de rechters Ingrid Lachitjaran, Georgine Miranda, Alida Johanns en Robert Praag.
Wegwerking van vertragingen
Een van de kerntaken van het Hof is erop toe te zien dat er niet te lang over een zaak wordt gedaan. Rasoelbaks benadrukte dat de zittende magistratuur op dit moment alle zaken steeds met de beschikbare 19 rechters en 16 griffiers moet doen. Het gaat om een maandelijks aantal van 41 rollen per maand voor zowel de civiele als de strafsector. De Hofpresident benadrukte dat vertragingen niet altijd bij de rechter liggen. Een voorbeeld hiervan is bij strafzaken waar de rechter afhankelijk is van de dagvaarding, die eerst door het Openbaar Ministerie moet worden uitgebracht. Pas dan kan de rechter formeel aanvangen met een rechtszaak. Bij de civiele zaken is het wat complexer. Volgens Rasoelbaks stelt de wet voor dat een effectief draaiende zittende magistratuur op zijn minst 40 rechters moet hebben. Zijn missie is om zaken geautomatiseerd te doen plaatsvinden, zodat deze binnen enkele maanden kunnen worden afgehandeld.
Met de gedragsregels wil het HvJ voor de rechters tot uitdrukking brengen dat het de rechterlijke macht met rechtspraak belast menens is om de gemeenschap op weg naar welvaart en welzijn, te dienen met onafhankelijke, onpartijdige, integere, op gelijkheid geënte en deskundige rechtspraak en dat de rechterlijke macht het ambt van rechter op een waardige wijze zal uitdragen. Deze opdracht vloeit voort uit artikel 10 van de Grondwet en uit artikel 14 van het Bupo-verdrag alsook uit artikel 8 van het IA-verdrag. De gedragscode heeft een lang traject moeten ondergaan alvorens deze kon worden aangenomen. Na maandenlange interne sessies onder de rechters vanaf eind juni 2012, waaraan de president van het Caribisch Hof van Justitie (CCJ), sir Dennis Byron en justice Jacob Wit alsook de Surinaamse counterparts, mr. Ewald Ombre, oud-president van het Hof, en mr. Hans Lim A Po, een bijzondere bijdrage hebben geleverd. Voorts zijn er ook workshops gehouden onder deskundige begeleiding van prof. Anne-Ruth Mackor uit Nederland. Aansluitend hierop hebben verschillende rechters workshops in het buitenland gevolgd waar het onderwerp ook ter sprake is geweest.
Procesreglement voor handelsrollen
Het Hof zal per 2 oktober tijdens de opening van het nieuw zittingsjaar het procesreglement voor de handelsrollen (advocatenrollen, deurwaardersrollen en kortgedingrollen) tijdens een bijzondere zitting introduceren. Volgens Rasoelbaks werden advocatenrollen jarenlang in eerste aanleg bemenst door meerdere rechters en griffiers, die elk op hun eigen wijze leiding gaven aan deze rollen. Na intensieve interne discussies heeft de mening post gevat dat er snelheid en uniformiteit, maar ook transparantie dienen te komen wat betreft deze rollen, waar wekelijks een vrij groot aantal civiele zaken loopt.
FR

error: Kopiëren mag niet!