SWM stuurt nieuwe tariefvoorstellen naar regering

Er is aan de Surinaamse Waterleiding Maatschappij vanwege de overheid gevraagd om tariefvoorstellen te doen. Dat deed de SWM ook. De nieuwe tarieven, die onlangs door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen in het parlement zijn gepresenteerd, zijn aangehouden. SWM-woordvoerder Edmund Blufpand geeft aan dat er weer nieuwe tariefvoorstellen naar de regering zijn gestuurd. Er waren berekeningen gemaakt, waarbij de huishoudelijke groep werd ontzien. Het basistarief bij een normaal huishouden is SRD 9,60. Bij de nieuwe tarieven zou een normaal huishouden SRD 38,40 betalen. Dat vond men teveel. Dat gaat volgens SWM zeker niet door. Wat in de plaats komt, is nog onduidelijk. Er zal volgens ongeconfirmeerde informatie nog steeds sprake zijn van subsidie. Daar kan de SWM er vooralsnog ook geen definitieve reactie op even.
Carwashes in commercieel tarief
De hoogste tarieven voor water zitten in de commerciële tarievengroep. Een carwash bijvoorbeeld betaalt het normale commercieel tarief. Als iemand dus bij zijn huis een carwash heeft, wordt die in een commercieel tarief geplaatst. Komt die daartegen in protest, bestaat er een mogelijkheid om tussen het huishouden en de carwash een scheiding te brengen. Dan betaalt het huishouden een normaal huishoudelijk tarief, en de carwash een commercieel tarief. De commerciëlen betalen een basistarief van SRD 32. Dit is 3 maal zo veel als het huishoudelijke. Boven het vastrecht betaalt men SRD 4 per kubieke meter, terwijl het huishouden ongeveer SRD 1,50 betaalt. De SWM is voorstander van het beginsel, waarbij de carwash meer van regenwater gebruikmaakt dan van het duur drinkwater.
Het mengen van regenwater met waterleiding water is niet toegestaan. De SWM kan vooralsnog niet aangeven als er een boete staat op het overtreden van dit verbod. Wat wel een mogelijkheid tot het sanctioneren van deze overtreding biedt, is de fase van keuringen. Elke binneninstallatie van huishoudens wordt door de SWM gekeurd.
Volgens Blufpand dient bij elke aansluiting van een nieuwe kraan de installatie van het huishouden opnieuw te worden gekeurd. In gevallen waarbij wordt geconstateerd dat het net van de waterleiding ook gekoppeld staat met regenwateropvang, wordt zo een installatie afgekeurd. ‘Als bij de keuring er al een buis van het dak naar het net loopt, keuren wij het zeker niet goed. Het mengen van water zal dus illegaal, na de keuring gebeuren of wanneer er geen keuring plaatsvindt’, zegt Blufpand.
Dit verbod is niet alleen op huishoudens van toepassing. Ook voor bedrijven geldt dit verbod.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!