Rusland en Santokhi voeren ‘geheim’ gesprek met Bouterse

Voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS) bevestigd dat hij een vertrouwelijk gesprek met president Desi Bouterse heeft gevoerd. Volgens informatie zou Chan Santokhi, de voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), ook aanwezig zijn geweest bij deze gesprekken. “Ik heb mogen waarnemen dat er gespeculeerd wordt over een gesprek welke ik gehad zou hebben met de president van de Republiek Suriname en de voorzitter van de VHP in het weekend. Om een eind te brengen aan de speculaties wens ik hierbij aan te geven dat er inderdaad een gesprek heeft plaatsgevonden kort voor mijn vertrek naar het buitenland en dat absoluut niets mysterieus besproken is”, stelt de NPS-topman. Volgens de parlementariër gaat hij ervan uit dat als de president voor een gesprek vraagt, dat in het belang is van Suriname, hij daarop dient in te gaan. Vanwege de tijdsdruk, door zijn vertrek naar het buitenland, is op de valreep bepaald om de president op zijn woonadres te bezoeken om te vernemen waarover hij hem wilde spreken.
Bouterse wil input NPS en VHP
Rusland benadrukt dat het staatshoofd hem heeft verteld dat het land in een moeilijke situatie is beland en hij hierbij wilde nagaan welke input gegeven kon worden voor het traject welke ingezet moet worden, inclusief input voor zijn beleid het komend jaar. Dit zal dan ook verwerkt worden in zijn jaarrede. “Ik heb in gesprek met de president de positie van de NPS aangegeven, zoals ik dat overal zal en kan doen. Met betrekking tot de huidige situatie, is de NPS voorstaander van een geïntegreerde aanpak van maatregelen, omdat de bevolking niet zondermeer mag worden opgezadeld met de prijs verhogingen voor elektra en water, die door de regering zijn aangekondigd.” Volgens Rusland is de groene partij voorstaander van aanhouding van de maatregelen. Opties voor besparende maatregelen en inkomstenverhogende maatregelen zijn aan de orde geweest en zullen verder in formele setting besproken worden. Rusland blijft erbij dat de NPS, waar mogelijk, altijd haar bijdrage zal blijven leveren aan de ontwikkeling van het land.
Het is de redactie ondanks inspanningen echter niet gelukt om een reactie van de VHP-voorman Santokhi los te krijgen. Volgens Rusland gaat het om een vertrouwelijk gesprek. Hiermee duidt hij duidelijk aan dat hij in principe niet over de inhoud mag praten. De bespreking is in een kleine groep van vier personen gevoerd. Om de speculaties weg te werken, heeft Rusland echter toch ervoor gekozen informatie vrij te geven. Zowel Rusland als Santokhi verkeren nu in het buitenland. De voorzitter van de oranjepartij zou volgens informatie van zijn partijgenoten dinsdag of woensdag zijn afgereisd.
VHP’ers hekelen flirtpartij Santokhi met Bouterse
Ook toppers binnen de VHP hebben geen informatie over hetgeen er is besproken. VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien reageert verbaasd over deze informatie. “Tot zover mij bekend, ben ik niet op de hoogte van vertrouwelijke gesprekken”, stelt Gajadien. De VHP’er zou met de partijleiding nagaan in hoeverre de geruchten op waarheid berusten. Een aantal leden binnen de oranjepartij hekelen de zoveelste gesprek die Santokhi met het staatshoofd heeft gevoerd. Volgens de leden, die anoniem wensen te blijven, zou de VHP-voorzitter vanwege zijn groenheid in de politiek teveel politieke fouten maken. Zij blijven erbij dat de voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) niet te vertrouwen is op zijn beloftes.
FR

error: Kopiëren mag niet!