Santokhi: “Volk verder verarmd door maatregelen”

VHP-fractieleider Chan Santokhi is niet te spreken over de wijze waarop alle adviezen van maatschappelijke groepering in de wind zijn geslagen door de regering. “Het is een verkeerde start. Het volk wordt verder verarmd door de getroffen maatregelen”, stelde de VHP-topper tegenover het parlement. “Voor de verkiezingen van 25 mei 2015 waren er voldoende feiten en informatie dat er sprake was van onverantwoorde overheidsuitgaven. De oppositie en vele andere deskundigen en organisaties hadden dit met regelmaat aan de kaak gesteld en de regering opgeroepen om de overheidsuitgaven te matigen. Beroep op de regering om voorzichtig te zijn, werd door regering en coalitie-DNA-leden in de wind geslagen”, stelde Santokhi.
De VHP-voorzitter zei dat zijn partij gewaarschuwd had om veilig om te gaan met de financiële middelen. “Ook hebben we na de verkiezingen van de monetaire autoriteiten de feitelijke informatie gekregen met betrekking tot de feitelijke financiële situatie in het land, waarbij heel duidelijk bleek dat de staatsfinanciën uit hun evenwicht geraakt waren. En dat is waarvoor wij gewaarschuwd hadden. Maar onze adviezen zijn toen in de wind geslagen.” Santokhi vroeg de regering om ook aan het parlement de informatie te geven over de meest actuele financiële situatie in het land en de financiële staatshuishouding. Santokhi vindt dat de situatie waarin het land nu verkeert door koppigheid van de regering is veroorzaakt
“En door de wijze waarop de prijsverhogende maatregelen getroffen zijn, zien we in de samenleving paniek, onzekerheid en angst, die te begrijpen zijn.” Volgens Santokhi zijn gezinnen, bedrijven en het volk van Suriname, onaangenaam getroffen door de manier waarop de prijsverhogingen werden opgelegd en de hoogte van de ‘take’ die de overheid wil hebben. Vrijwel iedereen denkt dat de situatie ondraaglijk wordt. “Het lijkt alsof de regering alle adviezen van het FEP naast zich heeft neergelegd en juist het tegenovergestelde heeft gedaan. En dat geeft ook een onbehaaglijk gevoel aan de partners die geparticipeerd hebben in het FEP. De regering die nauwelijks enkele weken zit en wiens taak het is om hoop en vertrouwen te verschaffen aan haar volk, heeft onzekerheid en vertwijfeling gebracht voor een ieder. Het FEP heeft een gedegen en unaniem advies gegeven aan de regering. De toon van dat advies is: goed besturen. U bent een nieuwe regering, begin goed, stel instituties van de democratie in, blijf in goede dialoog met sociale partners, dam de corruptie en verspilling in en geef als regering het goede voorbeeld”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!