Top Staatsolie Drilling misbruikte bedrijfsmaterieel voor privé

De top van de Drilling Divisie bij Staatsolie blijkt zich inderdaad schuldig te hebben gemaakt aan strafbare handelingen binnen het oliebedrijf. In een interne memo naar de werknemers van het bedrijf wordt melding van gemaakt dat een intern onderzoek heeft uitgewezen dat er gebruik is gemaakt van Staatsolie- materieel, -materieel en -mensen, voor privédoeleinden. Volgens het memorandum is dit totaal in strijd met de gedragsregels van Staatsolie. Hoewel de aangerichte schade beperkt is gebleven, maakt het bedrijf zich wel zorgen over de reputatieschade die dit incident met zich heeft meegebracht. Het zou gaan om manager Prediep Goerdajal, twee afdelingshoofden, Johan Ramadhin en Anandkoemar Autar, en twee medewerkers. Het bedrijf heeft intussen passende maatregelen getroffen, variërend van ontslag tot schorsing. Al deze betrokkenen zijn sinds augustus door algemeen directeur Rudolf Elias op non-actief gesteld.
Verscherping controle binnen bedrijf
Om onregelmatigheden in de toekomst te voorkomen, worden werkprocedures, richtlijnen en het toezicht op de werkplek aangescherpt. Concreet is ingaande 7 september een compliance of integriteitslijn ingesteld, waarbij elke medewerker geconstateerde onregelmatigheden verplicht is door te geven aan aangewezen vertrouwenspersonen.
Jogi is vrij om bewijsmiddelen aan te tonen
Assembleelid Mahinder Jogi maakte eerder melding dat ook de top, onder wie Elias en zijn voorganger Mark Waaldijk, zich schuldig zouden hebben gemaakt aan soortgelijke handelingen. De parlementariër vraagt steeds dat minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen maatregelen treft, omdat de gepleegde handelingen nog verder gaan. ‘De top van Drilling bestaat slechts uit srieba’s. Laat Dodson die haaien vangen’, stelt de parlementariër. De bewindsman zegt aan Dagblad Suriname dat hij op dit moment bezig is de hele publieke sector, waaronder ook de parastatalen, te bekijken. ‘Wij hebben geen multinationals, dus gaan wij ook geen multinational gedrag hier toestaan’, stelt de bewindsman. Dodson zegt dat hij uiteindelijk een stukje ordening binnen Staatsolie en andere bedrijven zal brengen. Hij roept Jogi hierbij op om alle relevant bewijsmateriaal bij hem in te leveren, zodat hij de beschuldigde personen inderdaad tot orde kan laten roepen. Het heeft volgens hem geen zin om mensen te beschuldigen, terwijl de bewijzen niet geproduceerd kunnen worden. ‘Zulke dingen komen vaak voor, omdat het gemakkelijker is om iets te zeggen, dan dat te bewijzen.’ Indien Elias en Waaldijk inderdaad schuldig worden bevonden, zal Dodson wel harde maatregelen treffen.
FR

error: Kopiëren mag niet!