De verhogingen van brandstof, water en elektriciteit als zogenaamde solidariteitsheffingen corresponderen met geen enkel solidariteitsprincipe en staan juist haaks hierop. Als de regering, alsook topfunctionarissen gelieerd aan de regering, inclusief de (semi-) overheidsinstellingen, en DNA-leden solidair zouden zijn met het Surinaamse volk, hadden ze allereerst hun salarissen tenminste gehalveerd. Suriname is geherkoloniseerd door het groot kapitaal en corruptie. De 1980 revolutie vernietigt zelf het ingezette dekolonisatieproces en de strijd tegen armoede. Het bewijs is het economisch en financieel onverantwoord invoeren van de onderhavige prijsverhogingen, die onherroepelijk zullen leiden tot inflatie en grotere armoede. Integendeel zou er een progressief belastingstelsel moeten worden geïntroduceerd, zodat het groot kapitaal niet langer gevrijwaard is van het betalen van redelijke inkomstenbelastingen. Dit stelsel zou aldus moeten zorgdragen voor een rechtvaardige welvaartsverdeling, wat in overeenstemming zou zijn met het PVP motto: Eerst het Volk, dan de Rest.
Technocratisch beleid
Elke prijsverhoging in dit kader voedt de overheid als geldverslindend (onproductief) monster. In plaats van eerst maatregelen te treffen met betrekking tot het bestuur en de interne overheidsorganisatie, worden domweg uitgaven-dekkende verhogingen ingevoerd. Hierdoor zullen juist de productie en productiviteit verder afnemen. Zo komen wij er niet uit en blijven we in een levensgevaarlijke spiraal van armoede en inflatie. De economische geschiedenis van bijna alle landen op de wereld, inclusief die van Suriname, liegt er niet om. Met een met de mond beleden technocratisch beleid zouden alle ongekwalificeerde ambtenaren, ongeacht hun politieke kleur, met betaling naar huis gestuurd moeten worden. De besparingen op gebouwen, elektra, brandstof etc. zouden al voldoende zijn om evenwicht in de overheidshuishouding te brengen. Daarnaast zou er assistentie moeten worden verleend om deze ambtenaren een zelfstandige baan te leren uitoefenen of aan een particuliere baan te helpen in overleg met het bedrijfsleven.
Klok Terug
De huidige aanpak van ongeconditioneerde verhogingen draait de klok echter terug tot het koloniale tijdperk en doet de nationale feestdag van 25 februari ‘Dag der Bevrijding en Vernieuwing’ eerder gelijken op ‘Dag van Herkolonisatie en het Kapitaal’. Gedreven door overwegingen van eigenbelang zeiden oppositionele partijen hun politieke medewerking toe. Ze zijn er weliswaar bekaaid vanaf gekomen, maar profiteren ook van de hoge salarissen en andere privileges. Wanneer zulke gunstige politieke omstandigheden voor een regering zich weer zullen aandienen om voor eens en voor altijd orde op zaken te kunnen stellen, weten wij niet. Jammer van de politieke onwil!
Dr. Roy Bhikharie
Voorzitter Progressief-Verheffende Partij (PVP)