Minister Dodson: ‘Werkzaamheden scalians per direct stopgezet’

Dodson stond versteld van situatie scalians op stuwmeer‘Ik stond er versteld van wat ik zag. Het heeft echt een negatieve impact gehad.’ Dit zegt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen aan Dagblad Suriname na zijn bezoek aan het stuwmeer. Een aantal scalians zou volgens informatie van assembleelid Diana Pokie voor heel wat ellende zorgen. Volgens de bewindsman zijn er acht scalians in het gebied aangetroffen, waarvan de eigenaren nog steeds niet in beeld zijn gebracht. Volgens hem zijn er brieven achtergelaten om de eigenaren op te roepen voor een gesprek. De minister is benieuwd of de mensen gehoor zullen geven aan zijn oproep. Hij geeft concreet aan niet met tussenpersonen te willen onderhandelen.
‘Wij gaan kijken hoe wij dit samen kunnen oplossen. Wat in ieder geval al helder is, is dat het stuwmeer vrij zal zijn van scalians’, benadrukt Dodson. De drijvende goudmijnen waren allemaal in bedrijf toen de minister daar aankwam. Het ging volgens hem veelal om Brazilianen en een kleine groep van Surinamers. Dodson benadrukt dat er opdracht is gegeven om de werkzaamheden per direct stop te zetten. De zaak wordt volgens de minister nu goed gemonitord. ‘Wij gaan nu samen met de bevolking kijken waar de scalians naartoe gaan, maar ze gaan in ieder geval weg van het meer’, aldus de minister. Dodson gaf eerder aan dat diverse personen betrokken zijn bij de goudactiviteiten. De lijnen lopen tot naar de politieke top. Er zal zonder aanzien des persoon worden gehandeld. Jarenlang is de aandacht in De Nationale Assemblee gevraagd voor deze activiteiten, maar er is niet opgetreden. Er is nu overeenstemming over dat de scalians weg zullen moeten uit het stuwmeer. Ook Gerold Dompig, voorzitter van de Commissie Ordening Goudsector, heeft eerder aangegeven dat de politiek de scalians steeds heeft beschermd. Hij heeft er geloof in dat Dodson deze zaak zal oplossen.
Parlementariër Sheilendra Girjasing geeft de minister zijn ondersteuning in deze zaak. ‘Voor mij heeft deze minister alvast een valse start gemaakt door het tegengestelde te zeggen van wat er nu zal gebeuren. Er komt een minister die zegt dat de energieprijzen niet omhoog gaan en de prijzen gaan wel omhoog. De minister komt nu met de mededeling dat de scalians weg moeten. Ik wens de minister veel succes en ik hoop dat het hem lukt. Hij komt uit een partij die geen corruptie verdraagt. Ik hoop dat als hij vandaag thuis komt, de scalians overmorgen weg zijn. Het is goed dat hij dit doet. Ik ondersteun de minister’, aldus Girjasing.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!