Scalians stuwmeer worden in september verwijderd

De scalians (goudpontons) in het stuwmeer zullen ingaande september onmiddellijk worden verwijderd. Dit zegt Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam in de Commissie Ordening Goudsector (OGS), aan Dagblad Suriname. De pontons zijn op de bodem van het stuwmeer bezig met goudwinningsactiviteiten. De OGS-topper geeft aan dat de commissie in de afgelopen periode goede gesprekken met minister Reguillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gevoerd. Hieruit kwam volgens hem duidelijk vast te staan dat de bewindsman bereid is dit probleem op te lossen. Hoewel de datum van september formeel nog niet met de bewindsman is afgesproken, verzekert Dompig dat deze zaak voor het begin van het nieuwe schooljaar wordt opgelost. De OGS heeft inmiddels al de eerste stappen gezet en een plan van aanpak aan de bewindsman gepresenteerd. “Het gaat om de milieuvervuiling en gevaar voor de turbines van de stuwdam die wij als natie niet langer moeten tolereren”, aldus Dompig. Assembleelid Diana Pokie (Abop) maakte vorig week donderdag melding hiervan in het parlement. Intussen zijn er door nalatigheid van de vorige regering ongeveer 12 goudpontons op het stuwmeer.
De OGS is zeer blij met de richting die de minister op wil. Dompig zegt dat het kabinet van president Desi Bouterse het standpunt van de minister ook deelt. Hij hoopt spoedig over te gaan tot normalisatie in het voornoemd gebied.
Hok weigerde in te grijpen
Dompig zegt dat de politiek jarenlang geweigerd heeft op te treden tegen deze drijvende goudmijnen, omdat kennelijk delen uit de vorige regeerperiode ook belangen erbij hadden. Hierdoor kreeg de OGS steeds te horen om even te wachten. Op bepaalde momenten is er volgens Dompig wel geprobeerd om deze scalians van het gebied te verwijderen. Dit zorgde ervoor dat men steeds een kat-en-muis-spel speelde. “Zodra OGS van het gebied vertrok, kwamen de pontons terug”, stelt de OGS-topman. OGS zat volgens Dompig al die tijd op het sein van oud-NH-minister Jim Hok te wachten om in te grijpen, omdat OGS slechts mandaat heeft gekregen om te reguleren onder aansturing van de regering. In de afgelopen vier jaar is de commissie aardig wat heilige huisjes tegengekomen bij haar aanpak. “Als de dingen niet zijn weggehaald, moet men dus de vinger wijzen naar de regering”, aldus Dompig
Stuwmeer is een ‘no go gebied’
Dompig zegt dat de Brokopondo-overeenkomst duidelijk aangeeft dat er geen aardverschuivende of verstorende werkzaamheden mogen plaatsvinden in het stuwmeer. Deze kunnen namelijk de stuwdam en hulpdammen in gevaar brengen. Erger nog kan een eventuele overstroming voor een van de grootste rampen zorgen. Volgens de OGS-topper zijn er ongeveer tussen de 70 en 100 kleine vaartuigen op de Marowijne-, Suriname- en Lawarivier waarvan de meeste vergunningen hebben voor het graven van zand en grind. Wat volgens de OGS-topman gebeurt is dat de meeste van deze zandpontons kleine boxen hebben om ook wat goud op te vangen. Dit, terwijl zij geen vergunning daarvoor hebben. De goudpontons ofwel grotere vaartuigen zijn volgens hem overgewaaid vanuit Brazilië en Guyana. In het begin waren zij op de Marowijnerivier, Surinamerivier en Lawa. Wat de OGS volgens hem deed was de registratie en de eigenaren verwijzen naar de belastingdienst en de GMD. Op den duur begon een deel zich echter te verschuiven naar het stuwmeer.
Op grond daarvan was oud-NH-minister Hok in 2012 gevraagd om beleid hierover te maken. Er was een plan door OGS ingediend waarin twee oplossingsmodellen werden voorgesteld: al de scalians verwijderen of reguleren waarmee slechts vergunning voor bepaalde gebieden wordt gegeven. Jammer, volgens Dompig, dat de regering niets daarvan heeft uitgevoerd. Hij is zeer verheugd dat die opdracht nu na jaren eindelijk is gekomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!