De Faculteit der Maatschappij Wetenschappen heeft woensdagavond haar buluitreiking gehad. Dit keer hebben 205 afgestudeerden hun bul in ontvangst mogen nemen. Het ging bij deze om de studenten die in de periode december 2014- juli 2015 zijn afgestudeerd. De afgestudeerden waren van de studierichtingen Agogische Wetenschappen & Onderwijskunde (25 afgestudeerden), Bedrijfskunde (15), Economie(46), Public Administration (52), Psychologie(7) en Rechten(45). Aan de masters-opleidingen zijn er in totaal 15 afgestudeerden genoteerd. De decaan van de faculteit, Loes Monsels, gaf aan dat deze prestatie het resultaat is van gezamenlijke inspanning van verschillende actoren van de universiteit.
Robert Peneux, minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) gaf aan dat het voor de afgestudeerden een eerste stap richting de maatschappij is. “Sommigen van jullie zijn reeds in de maatschappij te werk gesteld. Voor sommigen van jullie gaat het betekenen dat jullie bekwamer worden in een bepaald onderdeel. Voor anderen zal het een uitdaging betekenen die je tegemoet gaat. We kunnen alles aan je doen om je alle vakkennis te geven, maar wat we je niet kunnen aanleren is attitude vorming en communicatie skills. Dat is iets waar je jezelf in zal moeten bekwamen. Het is goed dat je in de maatschappij ook tegenstanders hebt. Tegenstand maakt dat je ook professioneler wordt. Wij moeten als mens dus open staan voor kritiek. Die kritieke moet maken dat je professioneler wordt”, zegt de minister.
Vraag en aanbod
“De universiteit bestaat al een aantal jaren en we timmeren hard aan de weg. We zijn bezig met een aantal kwaliteitsverbeteringen binnen ons onderwijs. Wanneer we praten over de richting die wij op willen gaan met onze universiteit, dan zullen we keuzes moeten maken. Dit heeft te maken met het nationaal beleid. Wij zullen in een congres bij elkaar moeten zitten, en praten over welke opleidingen wij aanbieden”, zegt de minister.
De minister heeft het hierbij dus over de vraag naar hoger kader vanuit richting de maatschappij. Het aanbod van opleidingen moet markt afgestemd zijn. “ Wij moeten dankbaar zijn dat wij in ons land in staat zijn een eigen universiteit te hebben. Iedereen heeft een conceptie over hoe wij de universiteit moeten herstructureren”, meent Peneux. De minister gaf concreet aan dat alle kritiek, en standpunten op een congres zullen moeten worden geuit zodat er beleid kan worden ontwikkeld. Het maakt niet uit waar je hebt gestudeerd. Het maakt niet uit of het in Nederland, Canada of Brazilië is. De waarde en de erkenning die je krijgt moet jij jezelf bewijzen. Die waarde toevoeging ligt in jouw eigen handen. Jij bepaalt de waarde die jou diploma heeft. Wanneer wij de statistieken bekijken dan zitten wij met 6% hoger kader in Suriname. Maar wanneer we praten over kader dat in staat is uitvoering te geven aan projecten, kan je van die 6% maar een half procent kwalificeren. Die kwaliteit moet jij dus in jezelf opzoeken”, aldus Peneux.
Kavish Ganesh