Saramacca krijgt ziekenhuis met 25 ligbedden

Als alles volgens planning verloopt, zal binnen een maand de eerste steenlegging plaatsvinden voor de bouw van een ziekenhuis in het district Saramacca, met een ligcapaciteit van 25 bedden. Districtscommissaris Lakshminarain Doebay geeft in gesprek met Dagblad Suriname mee heel realistisch te zijn. ‘Het wordt geen ziekenhuis als AZ of het ziekenhuis in Wanica.’ Door een persoon is een stuk terrein beschikbaar gesteld te Groningen. Het Nimos moet hierover nog rapportage doen.
Volgens de burgervader zal vooral extra aandacht besteed worden aan de afdelingen Verloskunde en Spoedeisende Hulp, waar personen met spoedgevallen terecht kunnen. Verder voegt hij aan toe dat het ziekenhuis zal fungeren als een verpleeghuis voor minder ernstige gevallen. ‘We gaan echt geen hartoperaties doen.’ De toestroom van patiënten naar Paramaribo, die lijden aan ernstige afwijkingen en of ziektes, zal normaal plaatsvinden, zegt Doebay. Het ziekenhuis is bedoeld voor patiënten die te kampen hebben met niet ernstige aandoeningen. ‘Wanneer de bloeddruk van iemand bijvoorbeeld hoog is, kan de persoon bedrust houden in het ziekenhuis.’
De dc zegt dat de bouw van het ziekenhuis zal plaatsvinden door de gemeenschap. De gemeenschap zal niet inkomen met geld maar met middelen. ‘Ik ga helemaal geen geld aannemen. Straks ga je horen dat de dc geld heeft genomen.’ De bouw zal plaatsvinden door de Civiel Technische afdeling van het commissariaat in samenwerking met Streekziekenhuis Nickerie. Na de bouw van het ziekenhuis zal dit worden overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid. Binnenkort vindt de heropening van de hulppolikliniek van Calcutta plaats. Deze verkeerde in zeer slechte staat en heeft een renovatiebeurt gekregen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!