Jogi: “Zaken bij EBS zullen binnenkort escaleren”

1JogiAssembleelid Mahinder Jogi verwacht binnen de kortste tijd een escalatie binnen de top van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS). De parlementariër zegt aan Dagblad Suriname dat het hem is opgevallen dat de nieuwe minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Reguillio Dodson, ondanks de belofte van harde aanpak van corruptie, nog niet tegen EBS-directeur Willy Duiker heeft opgetreden. Jogi zelf is op dit moment bezig een verklaring voor deze passieve houding van de bewindsman te zoeken. Hij denkt dat hij dit bewijs in de loop van de week al verzameld zal hebben. Het onderzoek van de Centrale Landaccountants Dienst (Clad) heeft uitgewezen dat het energiebedrijf voor miljoenen Euro’s benadeeld is. Dit als gevolg van slecht beleid welke is gevoerd door de EBS directie bestaande uit Duiker en Marcel Eyndhoven. Ook de oud-president commissaris van de EBS, Andy Rusland, en oud-directeur Kenneth Vaseur hadden volgens de Clad een dikke vinger in de pap. Jogi vindt dat de bewindsman bezig is het accent te verleggen.
Minister wil met Clad onderzoeksteam praten
Jogi zegt dat het rapport de bewindsman genoeg redenen geeft om harde maatregelen binnen het staatsbedrijf te treffen. Op dit moment begrijpt hij dat Dodson nu met de functionarissen van het onderzoeksteam van Clad wil gaan praten. “Ik vind dat verkeerd. Het rapport is daar. De minister moet gewoon handelend optreden!”, stelt de politicus. De Clad is volgens Jogi een gezaghebbend orgaan of instituut in de samenleving. Zij hebben een bepaalde taakstelling en dat moet zonder aanzien des persoon uitgevoerd worden. Volgens Jogi is de minister bezig het accent van dit onderwerp te verleggen. Hij moet enkel en alleen deze case oppakken en de zaak oplossen. De parlementariër stelt voor om de directie hangende het onderzoek alvast op non actief te stellen. Het bevreemdt het DNA lid ten zeerste dat Dodson tot nu toe niet is gegaan tot die handeling.
Dodson moet het niet aansturen op een confrontatie met het parlement
Jogi waarschuwt de NH minister om het niet aan te sturen tot een confrontatie met het parlement. “A boto o bos”, stelt de politicus. Volgens Jogi komt Dodson uit een partij waar men praat over ‘good governance’ en corruptiebestrijding. Dit is volgens hem het moment voor de minister om waar te maken datgene wat men zegt dat zij in hun banier voeren. Jogi zegt dat de VHP fractie binnen de kortste tijd een interpellatie voorstel in De Nationale Assemblee (DNA) zal indienen om aandacht van het College te vragen. Hierover heeft hij reeds gesprekken met andere leden van hetCcollege gevoerd. De gesprekken zullen volgens hem nu ook met leden van andere oppositie fracties gevoerd worden. “Wij zijn de mening toegedaan dat wanneer het te lang duurt, wij een interpellatievoorstel gaan indienen over de EBS. Hierdoor zal de regering verantwoording in het parlement komen afleggen”. De parlementariër zegt dat concreet zal moeten worden aangegeven wat er precies aan de hand is en waarom er nog niet kan worden opgetreden.
EBS is bezig mensen op te lichten
Volgens Jogi moet de regering goed begrijpen dat terwijl de samenleving voor miljoenen wordt benadeeld, mensen zonder stroom in het veld zitten. Deze mensen hebben volgens hem al jaren geleden betaald voor hun stroomaansluiting. De parlementariër vindt dat dit zelfs gebracht kan worden onder de noemer dat ‘de EBS bezig is mensen op te lichten’. “Je laat mij als klant volop vooruit betalen, maar je verzuimt opzettelijk de dienstverlening. Volgens de politicus is er heel veel mis rondom het energiebedrijf. Jogi en zijn fractie eisen een optreden van de regering. Hij hoopt ook dat parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de Clad vraagt om een afschrift van het rapport naar het college te sturen. De volksvertegenwoordiging heeft volgens Jogi recht op duidelijkheid.
FR

error: Kopiëren mag niet!