EBS-directie voert harde instructies NH-minister uit

De directie van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS) heeft een interne memo naar al haar medewerkers gestuurd waarin de instructies van de nieuwe minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Reguillio Dodson, worden doorgenomen. In de brief wordt de nadruk gelegd op de depolitisering van het energiebedrijf, budget – en processturing en Rapportage en Communicatie. Benadrukt wordt dat degenen die niet willen meewerken, plaats moeten maken voor anderen die dat wel willen. Er wordt vanaf nu uitgegaan van een ‘no-nonsens’ beleid. Dagblad Suriname verneemt dat de directie afgelopen maandag begonnen is met strengere controles op de aanmeldingstijd voor werknemers. Zo gaan de poorten van het energiebedrijf klokslag om 7.00 uur dicht en worden namen van laatkomers apart geregistreerd. Volgens de informatie is de directie bestaande uit Willy Duiker en Marcel Eyndhoven afgelopen zaterdag erg intimiderend geweest op de werkvergadering in het buitenverblijf van de directie te Groningen. Harde maatregelen zullen volgen tegen mensen die gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten brengen. Regels hieromtrent zullen worden aangescherpt, waarnaast zelf disciplinaire maatregelen getroffen kunnen worden.
Depolitisering een must voor verandering
In de brief geeft de directie aan dat de verandering waarvoor de EBS staat om een technologische benadering vraagt, die zonder politieke inmenging staat. De NH bewindsman heeft de directie daarom de opdracht gegeven het bedrijf te depolitiseren. Prestatie zal voortaan een belangrijke uitgangspunt zijn binnen de nieuwe organisatiecultuur, waarbij geen ruimte en tijd is voor machtsmisbruik en ‘spelletjes’. De directie benadrukt in de brief dat degenen die niet mee willen gaat met de zogenaamde no-nonsens aanpak plaats zal moeten maken.
Minister Dodson heeft de directie gevraagd om een duidelijke budget- en processturing van de organisatie. Van de EBS wordt verwacht dat zij zich gaat richten op een efficiënte bedrijfsvoering terwijl de minister zich bezighoudt met de politieke zaken en het beschikbaar stellen van de benodigde middelen. gevraagd Voor een prestatiegerichte aansturing is het belangrijk dat de talen en hoofdprocessen worden beschreven.
Financiële bedrijfsvoering hoog op de agenda
De financiële bedrijfsvoering van de staatsbedrijven staat hoog en serieus op de agenda van de minister van Financiën. In het kader van de transparantie en bijsturing zal een maandelijkse rapportage naar dit ministerie vereist zijn. De bewindsman van NH heeft onlangs aangegeven dat geen enkele tariefsverhoging doorgevoerd zal worden, totdat zaken efficiënter binnen het bedrijf geschieden. Hierover zijn vorig week reeds harde noten gekraakt tussen de EBS directie en de bewindsman.
FR

error: Kopiëren mag niet!