Goedschalk: “Het is vals alarm, maar dat alarm werkt wel”

John Goedschalk directeur Conservation International Suriname(CIS), is bijzonder blij met de mededeling van de minister date er geen goudwinningsactiviteiten plaatsvinden in Palumeu, en ook nooit zullen plaatsvinden. “Dat is fantastisch nieuws. Wij werken al jaren om een beschermd gebied te krijgen in zuid-Suriname omdat het een van de belangrijkste gebieden van Suriname is. Meer dan 60% van het water komt uit Zuid-Suriname”, zegt Goedschalk.
De mededeling van de opzet van een Sjamaan kamp in Palumeu is volgens Goedschalk ook goed nieuws. “Dat is een stukje cultuur dat heel weinig belicht wordt. Als dat uiteindelijk een plek krijgt, ben ik inderdaad blij. Ik ben helemaal opgelucht met het bericht dat er daar geen goudwinningsactiviteiten plaatsvinden.
Na de berichtgeving van de goudwinningsactiviteiten meent Goedschalk met de granmang uit Kwamalasamutu te hebben gesproken. Vervolgens sprak hij met de kapitein van Palumeau. De kapitein gaf hem aan dat hij activiteiten zag die volgens hem leken op voorbereidingen voor goudwinning. Het vermoeden van gevaar voor leef en woonomstandigheden was ook in zijn gedachten. CIS heeft ook een eigen onderzoek ingesteld. CIS heeft ook met de commissie ordening Goudsector en het kabinet van de president contact opgenomen. Volgens Goedschalk was de response van OGS en het kabinet heel goed. Dit stemde hem dus ook goed. Vervolgens was er een ontmoeting met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Achteraf bleek dat het niet om goudwinningsactiviteiten, maar een Sjamaan kamp ging.
“Dit keer is het vals alarm geweest. Maar ik ga alert blijven en zaken op de voet volgen. Ik heb naar beste weten, en ook zo constructief mogelijk gehandeld en dat zal ik ook blijven doen. Als iemand hier voor hulp komt, zullen we altijd inkomen. Het is een vals alarm, maar dat alarm werkt wel adequaat. Het houdt iedereen die ook maar een stukje verantwoordelijkheid draagt, wakker. In dit geval van vals alarm heeft iedereen op het juiste moment gedaan wat ze moesten doen. Als wij die informatie niet naar buiten hadden gebracht, zouden wij ook niet geweten hebben dat het om een Sjamaan kamp ging. We zouden dan onnodig een grotere exercitie gepleegd hebben en dat zou ons dan misschien onnodig veel geld gekost hebben”, zegt Goedschalk.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!