Als het aan assembleelid Dew Sharman ligt, kan de opkomende druk op de samenleving enigszins verlicht worden, wanneer de politieke top zelf in haar eigen uitgaven gaat besnoeien. Sharman zegt aan Dagblad Suriname dat de opkomende financiële problemen iets is waarover duidelijk gewaakt moet worden. Gezien de vele adviezen die onlangs door het Financieel Economisch Platform (FEP) bij president Desi Bouterse zijn ingediend, doet hij een beroep op autoriteiten om ervoor te zorgen dat de samenleving niet de dupe wordt van het slecht beleid van politieke toppers. ‘Ik zie een heleboel maatregelen die voorgesteld zijn, maar ik zie tegelijkertijd nergens in de begroting van het kabinet van de president dat er besnoeiing komt’, stelt de politicus. Van het kabinet wordt er volgens Sharman niet eens een verslag gemaakt waar gelden precies gaan, terwijl er vaak aangegeven wordt dat dit een van de grootste geldverspillers is. Het gaat volgens Sharman ook om staatsbedrijven als Telesur, Staatsolie en de NV EBS, waar politieke toppers in allerlei luxe en weelde leven. Hier ontvangen de mensen torenhoge salarissen die gepaard gaat met luxe privileges. ‘Er moet nu wel eens een einde aan komen’, aldus de politicus.
Doorlichten is trappen tegen scheenbeen eigen mensen
Sharman zegt dat hij hoopt dat nu uiteindelijk de politieke wil aanwezig zal zijn om alle staatsbedrijven door te lichten. Hierdoor kan in ieder geval de efficiëntie binnen deze bedrijven verbeterd worden, waardoor met minder geld veel beter gepresteerd kan worden. De politicus geeft aan dat men wel moet begrijpen dat zaken binnen deze bedrijven behoorlijk krom in de afgelopen jaren zijn gegroeid, waardoor een heleboel politieke vrienden en loyalisten in de top van de bedrijven zijn komen te zitten. Bij het doorlichten zal de regering dan tegen het scheenbeen van haar eigen mensen moeten trappen. ‘Daar moet je de guts voor hebben. Gezien de financiële problemen moet er niet voor geschroomd worden om deze maatregelen te treffen. Ook al gaat het om je eigen vrienden’, aldus Sharman.
Overheid moet verhoging stroom- en watertarief niet zomaar uitvoeren
Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft onlangs tegenover de krant aangegeven dat de verhoging van energietarieven niet zonder meer uitgevoerd zullen worden, zolang de transparantie binnen de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) niet is bewezen. Sharman zegt dat hij ervan uitgaat dat de regering haar huiswerk goed maakt alvorens over te gaan tot het invoeren van zulke impopulaire maatregelen. Volgens hem moet er bijvoorbeeld gekeken worden naar de subsidies vanuit de overheid naar de EBS en SWM. Bij SWM is volgens hem in het afgelopen jaar een aantal miljoenen gesubsidieerd. Echter is dit bedrag in vergelijking met de uitgaven van het kabinet van de president veel lager. Bij de EBS wordt er echter voor veel meer geïnvesteerd, terwijl de directeur volgens het Clad-rapport slordig is geweest met zijn uitgaven. Indien zaken hier goed worden doorgetrokken, vindt hij niet dat tariefsverhoging nodig zal zijn. ‘Breng een beetje eerlijkheid en efficiëntie binnen deze bedrijven. Als er voortaan geen verspilling plaatsvindt, zijn wij allen dan geholpen’, aldus de politicus.
Goed afwegen tussen staatsfinanciën en leefbaarheid volk
Volgens Sharman moet er eerst goed afgewogen worden welke impopulaire maatregelen te verantwoorden zijn. Hierbij moet er rekening gehouden worden met het feit dat het volk nog met de maatregelen zal kunnen leven. Het probleem dat volgens hem komt kijken, is dat het merendeel van de samenleving het al moeilijk heeft. De regering moet volgens hem dan heel omzichtig omgaan en betere keuzes maken. Hij stelt voor de samenleving goed te informeren over de in te voeren maatregelen. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de regering om de samenleving goed te informeren en de mensen hierop voor te bereiden’, aldus Sharman. Hij benadrukt dat er een vangnet moet zijn om de meest kwetsbare groepen op te vangen. Een gefaseerde invoer wordt daarom ook door de parlementariër voorgesteld.
FR