Opsporing Brunswijk wederom op Nederlandse crimesite

Opsporing Brunswijk wederom op Nederlandse crimesiteDe Nederlandse website ‘crimesite.nl’ heeft wederom aandacht gevraagd voor de opsporing van parlementariër, goudmagnaat en geldstrooier Ronnie Brunswijk. Hij staat prominent op de opsporingslijst van de internationale politieorganisatie Interpol. De 53-jarige Brunswijk wordt gezocht vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij drugssmokkel naar Nederland. Volgens de website wordt Brunswijk internationaal gesignaleerd wegens drugshandel en is hij recent op de opsporingslijst van Interpol gezet. Het is niet bekend in welke zaak hij wordt gezocht, behalve dat het gaat om import van drugs in Nederland. Hij moet nog zes jaar celstraf uitzitten in Nederland. Achter Brunswijk zijn naam prijkt de aantekening ‘Wanted by the judicial authorities of Netherlands for prosecution/to serve a sentence’.
De website van Interpol meldt dat Brunswijk de Surinaamse nationaliteit bezit, Nederlands spreekt en geboren is op 7 mei 1962 in het district Marowijne. De voormalige leider van het Jungle Commando, Ronnie Brunswijk (53), was tot 1985 lijfwacht van president Desi Bouterse, toen de bevelhebber van het Surinaamse leger, couppleger en leider van het militair gezag. Brunswijk pleegde een bankoverval in Moengo, waarvoor hij eind december 1985 werd gearresteerd, maar hij ontsnapte na een week. In de tweede helft van de jaren tachtig was Brunswijk de leider van het Jungle Commando in Suriname dat vocht tegen het regime van Bouterse, maar uiteindelijk verzoende hij zich met de legerleider.
Hij kwam voor in verschillende Nederlandse onderzoeken naar cocaïnehandel. Brunswijk is door de rechtbank van Haarlem in 1996 bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. Het Nederlandse OM begon een gerechtelijk vooronderzoek tegen Brunswijk, nadat een vrouwelijke drugskoerier hem had aangewezen als de organisator van een drugstransport. De vrouw werd in maart 1996 op Schiphol gepakt met vijftig kilo cocaïne en is tot zes jaar cel veroordeeld. Tijdens de vlucht zat Brunswijk volgens de vrouw naast haar. De politicus blijft enig betrokkenheid ontkennen. In Suriname is hij zakenman en politicus. Hij bezit een eiland in de Marowijneriver, dat grenst aan Frans Guyana. Hij is ex-trainer en ex-speler van de Surinaamse voetbalclub Inter Moengotapoe dat in de hoogste klasse van de Surinaamse voetbalbond speelt.
FR

error: Kopiëren mag niet!