Peneux wil geschiedenis ingaan als transformatiemens

Peneux wil geschiedenis ingaan als transformatiemens.1Minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap en Cultuur heeft onlangs aangegeven voor de komende 5 jaren 100 doelen te hebben voorgenomen. Voor elk jaar stelt de minister 20 doelen te willen halen. Voor wat de leerkrachten van de basisscholen betreft heeft Peneux veel in de pijplijn. “Als minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur zal ik ervoor pleiten dat muziek wordt geïntegreerd in het curriculum vanaf de basisschool en hoger onderwijs. Het vak Engels zal op de basisscholen worden geïntegreerd. We zullen ook een pilot beginnen, om uiteindelijk op alle basisscholen te beginnen met vakleerkrachten. Wat is het probleem als we praten over bepaalde onderwijstypen waar de resultaten zwak zijn? We moeten eerst analyseren wat het probleem is. Een leerkracht die de hoofdacte heeft gehaald en binnen de hoofdacte keuzevakken heeft gehaald, hoeft niet alle vakken te beheersen. Maar omdat het onderwijs zegt dat u leerkracht bent voor een bepaald klas, moet u alle vakken verzorgen. Gedwongen verzorgt men het vak natuuronderwijs en rekenen, dat men misschien niet lust. We moeten dus vakleerkrachten hebben op de basisscholen”, stelt de minister.
Peneux geeft ook aan dat er invulling moet worden gegeven aan het beginsel van permanente educatietoelagen. Dit heeft meer te maken met de bijscholing van de leerkrachten. Binnen de onderwijswetgeving is nog niet aangegeven hoe vaak leerkrachten zich moeten bijscholen. Minowc zal ook de tools moeten aandragen voor hoe leerkrachten zich kunnen bijscholen en professionalisering. Dat zal ook gelden voor docenten van het IOL. Dit zorgt ook voor de toename van werkgelegenheid”, zegt Peneux.
Peneux wil de geschiedenis ingaan als de transformatiemens die uiteindelijk ook gaat werken aan de regelgeving en wetgeving van alle scholen. “We houden veel van babbelen, maar veel wat in het Surinaams onderwijs gaande is, is meestal gedoogd beleid geweest. We hebben ook niet vastgelegd, wat het traject van een leerkracht is, en hoe hij groeit. Het leef- en werkmilieu voor de leerkracht moet gezonder en aangenamer worden”.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!