Gangaram Panday heeft nog niet bewilligd voor DNA-lidmaatschap

Keshopersad Gangaram Panday, die de opengevallen plek van vicepresident Ashwin Adhin binnen De Nationale Assemblee (DNA) zou moeten invullen, heeft nog niet bewilligd. Dit zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Volgens de regels van het kiesstelsel is na Adhin, Gangaram Panday de persoon die binnen moet komen. Hij was de eerste niet gekozen NDP DNA-kandidaat bij de verkiezingen van 25 mei 2015. Gangaram Panday geeft aan dat hij tot op dit moment nog geen officiële instructies van de leiding van Nationale Democratische Partij (NDP) hierover heeft gehad. Hij benadrukt dat hij echter ook geen problemen heeft dat iemand anders voor deze post wordt aangewezen. Wat de NDP’er wel vernomen heeft, is dat Adhin al reeds voor zijn benoeming tot vp zijn DNA-lidmaatschap had opgezegd. ‘Ik heb geen moeite met opschuiving, dan wel dat iemand anders in mijn plaats komt’, stelt de politicus. Gangaram Panday, die pas enkele dagen voor de verkiezingen aan zelfpromotie heeft gedaan, is er trots op dat door zijn inzet, de NDP alle 3 zetels heeft behaald in Para. Hij behaalde zelf 138 stemmen, de tweede slecht scorende kandidaat op de paarse lijst. De slechtste was Ruchsana Ilahibaks met slechts 89 stemmen.
Opvolging aantal DNA-leden
De procedure van opvolging treedt in werking nadat Adhin daadwerkelijk zijn lidmaatschap van de volksvertegenwoordiging heeft beëindigd. Aangezien volgens de Surinaamse wetgeving Adhin de post van vp en assembleelid niet tegelijkertijd mag bekleden, betekent dat dat de procedure van invulling al moet worden ingezet. Nadat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) een brief stuurt naar Gangaram Panday heeft hij 2 weken de tijd om te bewilligen. Doet hij dat niet, dan komt Roche Hopkinson automatisch aan de beurt om te bewilligen. Gangaram Panday wil echter nog niet aangeven of die al een brief van het CHS heeft ontvangen. Binnen de paarse partij moeten nog verschillende mensen plaats maken voor opvolgers binnen de partij. Soeresh Algoe, gekozen DNA-lid en minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), moet ook plaatsmaken voor Hans Sandjon. Algoe kan echter maximaal 3 maanden beide functies simultaan bekleden. Ook Ricky Kromodihardjo moet bedanken indien hij de kar bij het Staatsziekenfonds wil blijven trekken. Hij zal opgevolgd moeten worden door Ruchsana Ilahibaks indien Gangaram Panday afzegt.
Wangsabesari maakt wederom kans op DNA-lidmaatschap
Rabin Parmessar, die mogelijk ook voor een diplomatieke post in Nederland of België gaat, zal ook moeten afzwaaien. De politicus geeft aan dat hij de instructies van de partijleiding afwacht. Vooralsnog participeert Parmessar volop in vaste DNA-commissies. Indien Gangaram Panday niet bewilligt, kan oud KTPI-parlementariër Oesman Wangsabesari wederom naar een plek in ’s lands vergaderzaal uitkijken. Na het oprichten van zijn eigen partij ‘Nieuwe Stijl KTPI’ is hij kort voor de verkiezingen onder de vleugel van de NDP de verkiezingen ingegaan. Bij het inkomen, zal hij onder de fractie van de NDP opereren.
Nickerie en Brokopondo krijgen ook opschuivingen
Ook assembleelid Sergio Akiemboto van Brokopondo gaat bedanken. Hij heeft besloten zijn directeurspost bij Grassalco te behouden. De DNA-post van Akiemboto zal ingevuld worden door Wendell Asadang. Het is vrijwel zeker dat de post van NDP-topper Rashied Doekhie ingevuld wordt door Hanisha Jairam. Doekhie gaat voor een post op het kabinet van president Desi Bouterse. Zijn opvolging moet binnen afzienbare tijd gebeuren. Het was volgens Doekhie de bedoeling dat hij tot de inauguratie van president Desi Bouterse in het parlement zou blijven. Hierna gaat hij op het kabinet toezien of beleidsaangelegenheden van de regering goed worden uitgevoerd. NDP-voorzitter Bouterse had kort na de verkiezingen het verbod uitgevaardigd dat partijleden die gekozen zijn als parlementslid bestuurlijke nevenfuncties mogen hebben.

error: Kopiëren mag niet!