Hoofdkleuterleidsters volgen 2 daagse training om 3- jarige te screenen

Hoofdkleuterleidsters volgen 2 daagse training om 3- jarige te screenen.1Hoofdkleuterleidsters hebben een training gevolgd om een gestandaardiseerde screeningstest af te nemen van 3- jarige kinderen die pas in januari en februari 2016 vier jaar oud zullen worden. De screening zal worden toegepast op 3- jarige kinderen die vanwege plaatsingsmogelijkheden op een kleuterschool staan geregistreerd om alsnog toegelaten te worden. De hoofdkleuterleidsters hebben tijdens de training kennis opgedaan om op bepaalde basisvaardigheden te letten tijdens de screening. De training is verzorgd door kinderpsychologe Lilian Ferrier.
De kinderpsychologe zegt dat er middels de screening zal worden nagegaan of de kinderen in voldoende mate beschikken over bepaalde vaardigheden en of ze ook in groepjes kunnen werken en kunnen meedoen in de klas. De kinderen zullen tijdens de screening geen score krijgen, maar er zal wel worden afgevinkt of een bepaalde vaardigheid wel of niet helemaal is ontwikkeld bij het kind. Ferrier geeft aan dat de screeningsmethode die de kleuterleidsters zullen toepassen niet gelijk is gesteld aan een psychologische test, omdat een psychologische test veel uitgebreider is. Volgens haar zullen de 3- jarige kinderen die de screeningstest niet hebben gehaald gewoon moeten wachten tot volgend jaar om dan automatisch toegelaten te worden tot het kleuteronderwijs. De screeningsmethode die zal worden toegepast heet, Educational Evaluation Kit en het zal ruim 45 minuten duren.
John Koorendijk, hoofd inspectie Basisonderwijs, zegt dat 3- jarigen die tot uiterlijk 31 december 2015 vier jaar oud worden wel automatisch worden toegelaten tot het kleuteronderwijs. Hij geeft aan dat de screening van 3- jarige kinderen die pas in januari en februari 2016 vier jaar oud worden noodzakelijk is, om na te gaan of de leerlingen ready zijn om deel te nemen aan het onderwijsproces. De screening van de kinderen zal gratis geschieden. Koorendijk zegt dat voor eind augustus alle geregistreerde kinderen reeds moeten zijn gescreend door de hoofdkleuterleidsters die de training hebben gevolgd. De training is op donderdag 20 augustus van start gegaan en wordt afgerond op vrijdag 21 augustus 2015.

error: Kopiëren mag niet!