De Nationale Assemblee (DNA) streeft ernaar twee van haar acht ingediende wetten binnen de kortste tijd in het openbaar te behandelen. Het gaat om de ontwerpwet houdende algemene regels met betrekking tot het heffen van statiegeld op drankverpakkingen en de ontwerpwet houdende nadere wijziging van de comptabiliteitswet. In huishoudelijk verband hebben de commissie van rapporteurs onder leiding van respectievelijk Amzad Abdoel en Andre Misiekaba hierover gisteren het vooronderzoek voortgezet. De bedoeling is om in ieder geval de comptabiliteitswet voor het ingaan van de recesperiode van het parlement in behandeling te nemen.
Verantwoording begroting op betere manier
De wijziging van deze wet houdt in dat de verantwoording van de begroting op een betere manier moet plaatsvinden. Met dit financieel managementsysteem, bestaat de behoefte om de begroting beter in te richten en inzichtelijker te maken. De wijziging moet met zich meebrengen dat de begroting gesplitst wordt voor de uitgaven in ministeries en in kostencategorieën. Een kostencategorie bestaat uit operationele uitgaven en programma’s per directoraat en is onderverdeeld in artikelen. Een algehele wijziging van de huidige begrotingsartikelenstructuur is gewenst, teneinde te geraken tot een transparanter financieel beleid welke aan nationale en internationale standaarden voldoet. Het voorgaande vereist een wijziging van de presentatie van de begrotingen welke gedetailleerd zijn op directoraatniveau bestaande uit operationele uitgaven, programma’s en middelen. De uitvoering van deze wet valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën. De leden van de commissie van rapporteurs zijn Andre Misiekaba (voorzitter), Riad Nurmohamed, Jennifer Vreedzaam, Marinus Bee, Anton Paal, Patricia Etnel en Amzad Abdoel.
Statiegeld moet petflessen probleem helpen oplossen
Bij een systeem van statiegeld betaalt de klant een klein bedrag voor een fles, dat hij terugkrijgt als hij de fles inlevert. Bij een verpakkingsheffing betaalt men een vast bedrag bij elke aankoop van een in kunststof verpakt product. Door de heffing op de verpakking worden de flesjes met drank duurder, omdat de producent de heffing doorberekend in de prijs van een flesje. Daardoor zou de consument eerder kiezen voor drank in een andere verpakking. Door het geven van statiegeld, zouden gebruikers eerder geneigd zijn de flessen te verzamelen. Dat is waarom voor de methode van statiegeld is gekozen. Op dit moment zijn er echter te weinig plekken waar mensen hun flessen kunnen inleveren, zo luidt de veelgehoorde klacht.
Het heffen van statiegeld op drankverpakkingen is reeds in 2012 aan de orde geweest. Toen was het de bedoeling van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om deze zaak in 2013 afgerond te hebben. Door verschillende redenen is dat echter niet gelukt. Assembleelid Rabin Parmessar diende deze ontwerpwet, in zijn hoedanigheid van minister van Openbare Werken in juli 2015 in, samen met nog drie anderen ontwerpwetten. Volgens Parmessar zal deze wet een bijzondere bijdrage leveren aan het milieu. De commissie van rapporteurs bestaat uit Amzad Abdoel (Voorzitter), Dew Sharman, Aida Nading, Ingrid Karta-Bink, Diepak Chitan, Diana Pokie en Stephan Tsang.
FR