$35.000 voor vinder van Hi-Jet helikopter

$35.000 voor vinder van Hi-Jet helikopter.1Hi-Jet heeft gisteren een persconferentie gehouden om de samenleving te informeren over de tot nog toe gepleegde inspanningen bij de zoektocht van de vermiste Hi-Jet helikopter en de 2 bemanningsleden. Tijdens deze persconferentie was de familie van de 2 bemanningsleden ook aanwezig. Jerrel van Embricqs heeft een uiteenzetting gegeven van de procedures en handelingen die tot het laatst nog zijn gepleegd. Terborg Omar van Hi-Jet geeft aan dat Hi-Jet geen restricties heeft gehad op het door haar verrichte onderzoek. ‘Maar we weten voor onszelf wat mag en wat niet mag. Het zou niet objectief zijn als wij zelf zoeken’, zegt Terborg. Vandaar dat de autoriteiten bij elke vlucht richting zoekgebieden ook erbij zijn, zodat indien de helikopter gevonden wordt, de overheid, ambtshalve controle heeft over het gebied waar het gevonden wordt. NCCR heeft de leiding in het onderzoek.
Zoekkansen vergroten voor de vinder van de helikopter
Jerrel van Embricqs geeft aan vaker gelezen te hebben over de crash van de helikopter. Het toestel wordt al 13 weken vermist. De Stichting Simpar van Nederland, die tot doel heeft om vermisten op te sporen in het buitenland, is ook richting Suriname gekomen. De accuratie van de zoektocht van Simpar was echter niet goed bevonden. ‘Het toestel had vluchten uitgevoerd voor de regering op de bewuste dag. Er waren mensen vervoerd, 14 mensen, onder wie 2 politieagenten. Ze hebben bij de tussenstop bij de terugkeer een volle tank gevuld, waarmee er minimaal 2.5 uren mee gevlogen kon worden’, vertelde Van Embricqs. Op de bedoelde dag begon het rond 10.00 uur s’ avonds te regenen. De helikopter vloog ongeveer 8 uur van de tussenstop. Donovon van Embricqs, de piloot, is volgens Jerrel van Embricqs een ervaren piloot die in zulke gevallen weet hoe te handelen.
Om de kansen voor succes te vergroten, is er een beloning van $35.000 uitgeloofd voor het vinden van dit toestel. Logistiek support komt van Hi-Jet zelf. Van Embricqs benadrukt dat er niet naar een toestel dat gecrashed is wordt gezocht, maar naar een toestel met 2 personen. ‘Hi-Jet heeft 600+ search en rescue missies uitgevoerd. Donovan had het grootste aandeel daarin. Mensen kunnen dus gewoon op basis van een stukje mens zijn een bijdrage leveren’, zegt Terborg. Het gaat dus hierbij om een beroep op de samenleving om te helpen zoeken. Waar er ook aan is gedacht, is de grote metalen detector. ‘Maar dat is militair apparatuur’, zegt Van Embriqs. ‘De defensieorganisatie in Nederland heeft het apparaat. Het verzoek is nu officieel gedaan. De president is elke dag in contact met ons. Hij doet er alles aan om hulp van Nederland te halen. Als je dus toestemming krijgt van de staat om te komen onderzoeken, staat er niets meer in de weg.’ Hi-Jet is een subject binnen het onderzoek. Het bedrijf mag het objectief onderzoek niet binvloeden. Het kabinet van de president heeft het Bureau Nationale Veiligheid en specialisten van het Korps Brandweer ter beschikking van Hi-Jet gesteld. Venezuela, Brazilië, Guyana, Frans-Guyana Frankrijk, China, Nederland en Trinidad hebben of hulp aangeboden of zijn benaderd voor hulp. ‘Wij gaan door tot het einde. Al moeten we alles verkopen of failliet raken’, aldus Jerrel van Embricqs.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!