Parlementariërs ready voor behandeling Anti-corruptiewet

De anti-corruptiewet zou vóór de beëdiging van de president al worden behandeld. De oppositie heeft gevraagd om er niet veel haast achter te zetten, en het voor de nieuwe regering te laten. De commissie belast met de voorbereiding van de wet heeft haar werk al afgerond.
Parlementariër Shailindra Girjasing is benieuwd te zien hoe dit naar de gemeenschap toe zijn uitwerking zal hebben. “Nu drijft alle vuil boven water. En er zijn nog meer zaken die boven water zullen komen. Iedereen, alle 500.000 mensen, heel Suriname is tegen corruptie, maar toch maken mensen zich schuldig eraan. Ik wil nu zien wat DOE zal doen hiertegen. Zij hebben nu het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen onder hun hoede. Ik wil zien hoe principieel ze zich zullen opstellen, nu de EBS, die vanwege het Clad- rapport zo negatief uit de verf is gekomen, ook onder hun valt”, zegt Girjasing.
Parlementariër Carl Breeveld verwacht dat de wet vóór de begrotingen van het komend dienstjaar wordt behandeld. “Er zijn nog wat haken en ogen in zaken die gestroomlijnd moeten worden. Ik heb daar wel begrip voor, omdat het essentiële dingen zijn die erbij moeten zijn of aanpassing verdienen”, verteld Breeveld.
“Geen enkele wet is waterdicht. De meeste zaken anti-corruptie aangaande zijn in het onlangs aangenomen Nieuw Wetboek van Strafrecht al opgenomen. Veel gaat het niet om het lijf hebben. Maar je moet er alles erop zetten voor de generatie die nu opkomt. Wij moeten ervoor waken dat corruptie geen algemeen aanvaarde cultuurpatroon wordt in Suriname. Het gaat doorsijpelen naar de basis en de kleine man gaat er ook mee willen beginnen. Maar dan zullen wij de kleine man kwalijk nemen, en direct opsluiten, terwijl wij die grote boef daar boven vrij laten gaan”, stelt Girjasing.
Parlementariër Rajiv Ramsahai verwacht dat met de meerderheid van de NDP in het parlement de wet zonder problemen zal worden aangenomen. “Ook de coalitie partners en de oppositie zullen volgens mij meewerken, omdat het om het belang van Suriname gaat. Corruptie roept om een integrale aanpak. Corruptie zit verweven tot in de laagste lagen van de maatschappelijke ladder. Als de wet eenmaal wordt aangenomen, zal het voor zowel de kleine als voor de grote man moeten gelden. Ik denk niet dat iemand eronder uit zal komen. Het parlement zal deze wet niet slechts moeten aannemen, zij zal het ook nauwgezet moeten bewaken. DNA leden zullen alerter moeten zijn. Ook de rechtelijke macht zal alerter moeten zijn”, meent Ramsahai.
“Het moest liever gisteren dan vandaag zijn geschied, maar als we een wet uiteindelijk aannemen, dan moet het een degelijke wet zijn. Je zult natuurlijk ook naar de kwaliteit van de wet moeten kijken. Alle mazen moeten voorafgaande aan de aanname van de anticorruptiewet met de nodige zorg gedicht worden. We moeten niet iets gehaast aannemen omdat het sec om het aannemen gaat. Dat ding moet effectief zijn”, aldus Breeveld.
Parlementariër Patrick Kensenhuis, die tijdens het vorig parlement ook deel uitmaakte van de commissie van rapporteurs, hoopt dat de wet snel wordt behandeld. Kensenhuis geeft ook aan dat het nieuwe Wetboek van Strafrecht al bepalingen heeft waarbij corruptiebestrijding de nodige aanpak behoeft. Hij is ook nog van mening dat het bestrijden van corruptie moet worden geconcretiseerd in een aparte wet. Kensenhuis geeft aan dat het best wel mogelijk is dat er een aantal zaken nog in de bestaande wet ontbreken maar die moeten nu dan worden aangevuld. Hij meent dat de bescherming van de klokkenluiders in de wet een juiste plaats moet krijgen. “Het moet nimmer zo zijn dat mensen die vermeende corruptieve handelingen op de juiste plaats en op de juiste wijze aangeven, het risico lopen om zelf ook opgehangen te worden”, meent de parlementariër. Verder stelt Kensenhus dat er een vaste procedure bij het aanpakken van corruptiezaken gevolgd moet worden en dat die procedure ongeacht de persoon, voor een ieder identiek moet zijn. Vooral deze wet moet waterdicht zijn, het moet geen openingen bieden om te kunnen wegglippen, en het moet compleet van begin tot eind afgerond worden. Het grote publiek kijkt in elk geval reikhalzend uit naar wat er in de komende tijden hieromtrent zal volgen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!