Energiedeskundige Viren Ajodhia: ‘Energiebeleid EBS is vrijgevochten boel’

Viren Ajodhia
Viren Ajodhia
‘Het probleem in de energiesector is gebrek aan goed beleid’, zegt energiedeskundige Viren Ajodhia. Volgens Ajodhia is het een vrijgevochten boel. Er is noch goede wetgeving noch regulering, noch planning. Hiermee komt men volgens hem in een situatie terecht waar er bijna chaos is. ‘Blackouts, load shedding en praktijken als Clad-rapporten zijn allemaal uitingen hiervan. Elk bedrijf heeft inkomsten nodig. De inkomsten van EBS zijn niet voldoende om het bedrijf gezond te houden. De andere kant van de medaille zegt dat je dan de tarieven moet verhogen. Mensen gaan nu niet accepteren dat je de tarieven verhoogt, terwijl je aan de andere kant veel inefficiëntie in dienstverlening hebt. Het is bijna een kip en ei verhaal. Ze gaan pas goed kunnen draaien als je de tarieven verhoogt, maar je kunt de tarieven niet verhogen, omdat ze niet goed draaien. Je moet de cirkel ergens verbreken en dat kan alleen middels goed beleid en wetgeving’, stelt Ajodhia.
Failliet verklaren EBS geeft bedrijf een boost
Een van de juridische foefjes om ondernemingen uit zo een nood te verhelpen, is het failliet verklaren van de onderneming en via een ander kanaal dezelfde onderneming opstarten. De vraag die hierbij gesteld kan worden, is als EBS ook zo een tactiek zou kunnen toepassen. ‘Je moet het zien als een auto, waarvan de batterij is gezakt. Als je het boostert, start hij wel. De eerstvolgende keer wanneer je de auto wilt starten, zal hij weer niet starten. Dit, omdat je batterij niet goed is. Failliet verklaren is dus eigenlijk boosteren. Dat is nodig, maar dat is niet voldoende. Je zult structureel zaken moeten aanpakken. Je kunt het bedrijf theoretisch failliet laten verklaren. Het bedrijf is technisch al failliet. Als het bedrijf geen monopolistische positie had, was het al lang weg’, meent Ajodhia.
Privatiseren toekomstverhaal
Er is ook vaak over het privatiseren van de EBS gesproken. Er zijn pro’s en contra’s op dit model. Ajodhia meent dat het privatiseren van de EBS een toekomstverhaal zal moeten zijn. ‘Ondernemerschap moet niet bij de overheid liggen. Het zou liever aan het bedrijfsleven worden overgelaten. Je hebt nu een specifieke situatie, waarbij de EBS een monopolist is. Als je een particuliere monopolist hebt, gaat die meer uitbuiten dan een overheidsinstantie. Het komt steeds neer op beleid en wetgeving. Je kunt jarenlang praten, maar er zal niets gebeuren zolang er geen structurele aanpak is. Organisatie van je directie en privatisering is nummer twee. We kunnen geen huis willen bouwen, en praten over gordijnen en lampen, zonder over de fundering te hebben gesproken. Wat je dus nodig hebt is goed beleid, ondersteund door wetgeving dat zekerheid kan scheppen’, aldus de energiedeskundige.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!