CI-Suriname schenkt navigatiesystemen aan SBB

GPS.1Het Conservation International Suriname (CIS) heeft afgelopen donderdag twaalf navigatiesystemen overhandigd aan de heer Rafael Pengel, directeur Facilitaire Diensten van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). De overhandiging vond plaats in het kader van de afsluiting van een project, dat CIS in samenwerking met de Duitse ontwikkelingsbank (KfW) van 2011 tot 2015 heeft uitgevoerd. Binnen het KfW-project heeft SBB een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van innovatieve producten, die onder andere inzicht geven in het Surinaamse bos en in hoe ontbossing historisch heeft plaatsgevonden. De navigatiesystemen zullen de SBB ondersteunen bij haar werk, dat bestaat uit het toezien op het duurzaam bosbeheer in het algemeen en het beheer en toezicht van productiebossen in het bijzonder. Om de houtkap, ontbossing en bosdegradatie in kaart te brengen, maakt de organisatie zowel gebruik van satellietbeelden als van het Geografische Informatiesysteem (GIS). In het veld kan de geografische locatie aan de hand van de coördinaten met behulp van de GPS-apparaten nauwkeurig worden bepaald.
Suriname is een van de weinige landen ter wereld die carbon-negatief is, dus meer kooldioxide opslaat dan uitstoot. Het voornaamste doel van het KfW-project was het behoud van deze status en ontbossing tegengaan. Om dit doel te bereiken, is er geïnvesteerd in middelen en kennis om de gereedheid van Suriname voor deelname aan het VN bosbeschermingsprogramma REDD+ dichterbij te brengen. Binnen dit programma is de SBB in nauwe samenwerking met andere relevante stakeholders, die verantwoordelijk zijn voor het opzetten van een Nationaal Bosmonitoringssysteem (NFMS). Dit systeem zal aantonen hoeveel koolstof wordt opgeslagen en vrijgesteld in en door onze bossen.
Het programma REDD+ van de Verenigde Naties is opgericht met de ambitie om landen met een hoge bosbedekkingsgraad bosrijk te houden, zodat zij geen koolstofmonoxide uitstoten. Hiervoor worden deze landen financieel beloond. Het belang van bossen wordt vaak onderschat. Door het fotosyntheseproces, waarbij het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) wordt omgezet in zuurstof, zijn bossen van cruciaal belang voor ons klimaat. Naarmate er meer bossen worden gekapt en hierdoor minder CO2 kan worden omgezet, krijgt de klimaatopwarming vrij spel doordat een groter aantal CO2-deeltjes in de atmosfeer meer zonnewarmte vasthouden. Met het tegengaan van ontbossing draagt Suriname bij aan het tegengaan van het broeikaseffect en de wereldwijde klimaatverandering.
Conservation International Suriname ondersteunt het proces, waarbij Suriname zich momenteel gereed maakt om als een volwaardige partner binnen het REDD+ programma te participeren. Suriname heeft zich in 2013 gecommitteerd aan REDD+ en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling Suriname (Nimos) is verantwoordelijk voor de coördinatie van het programma.

error: Kopiëren mag niet!