Van Dijk-Silos gaat voor versterking en bescherming rechtstaat

Van Dijk – Silos gaat voor versterking en bescherming rechtstaat.1De minister van Justitie en politie, Jennifer Van Dijk-Silos heeft gisteren, in bijzijn van de directeur van het ministerie, de korpschef van KPS, de commandant van KBS en het Hoofd BBS, het beheer van het ministerie van gewezen minister Edward Belfort formeel, overgenomen. Belfort gaf aan dat hij zijn opvolger alle ruimte zou geven, om haar werk te doen. “Je zult me in de toekomst heel weinig horen zeggen over Justitie en Politie”. Belfort zal het beleid kritisch volgen maar zal op de bal spelen en niet op de man. Traumatisch verwijst hij terug naar wat zich drie jaar geleden afspeelde in het parlement, waarbij volgens hem zijn voorganger hem steeds beschuldigde van alles wat fout ging op het gebied van wet en recht. Indien Van Dijk-Silos om zijn bijstand vraagt zal hij ook helpen.
Van Dijk – Silos heeft bij de overname van het ministerie duidelijk aangegeven zaken anders te zullen aanpakken. “Dit betekent niet dat ik een waarde-oordeel vel over uw beleid. Ik ga u misschien ook nodig hebben als ik nader geïnformeerd wil worden. Ik heb van tevoren geconceptualiseerd waar wij met JusPol naar toe moeten. Ik heb zitten nadenken waar het vak ministerie zich mee bezig houdt. We moeten dus kijken naar hoe alles in elkaar zit, en hoe wij aan bepaalde zaken inhoud moeten geven. Het ministerie houdt zich bezig met de bescherming van de rechtstaat en moet faciliterend zijn naar de samenleving, en de instituten die onder haar vallen. Daarmee bedoel ik de zittende en de staande magistratuur, KPS, BBS, KBS etc.”
Het Hof moet onafhankelijk worden
De missie van het ministerie is versterking van de rechtstaat. Wat moet je doen om die missie te bereiken? Je moet het Hof van Justitie versterken. Het Hof moet onafhankelijk worden, omdat ik me jaren er aan heb geërgerd dat de derde macht stiefmoederlijk wordt behandeld door de uitvoerende- en de wetgevende macht. Verder moet worden gekeken naar de politie, brandweer, penitentiaire diensten etc. Allemaal staan ten dienste van bescherming en versterking van de rechtstaat. Dat betekent dat ze in grote lijnen, ten behoeve van de missie, de operationele diensten zijn. Dat is een compleet ander concept”, zegt de nieuwe minister.
Groenlicht voor Directoraat Operationele Diensten
Van Dijk – Silos weet dat zij veel dialoog zal moeten hebben. Zij heeft dit concept de president nog niet voorgelegd. Ze heeft de president wel al aangegeven dat er veel zal veranderen. “De president zegt, doe, en ik kijk, het moet passen in mijn beleid”, zegt Van Dijk – Silos. Een van de eerste acties waar Van Dijk – Silos al groenlicht voor heeft gekregen is een Directoraat Operationele Diensten. Van Dijk – Silos hoopt dat het ministerie en de staf haar de ruimte geeft om met hen in dialoog te treden. Zij heeft de directeur van Justitie ook gevraagd om haar in grote lijnen aan te geven welke problemen met spoed opgelost moeten worden. Van Dijk – Silos weet ook heel goed, dat zij mensen zal tegenkomen op het ministerie, en de korpsen, die om welke reden dan ook, er niet in passen. Zij noemde als voorbeeld een corruptie geval op de afdeling Vreemdelingenzaken. “Ik behoor niet tot de ministeres die gaat zeggen om niet in de pers erover te praten. Laat de gemeenschap weten wat er speelt, want wanneer die bezem er door heen gaat, moet het niet Van Dijk – Silos zijn die ruzie zoekt”, aldus de nieuwe JusPol minister.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!