Dagblad Suriname kreeg een uitgelekt transitierapport over de afdeling Leermiddelen, Productie en Distributie (LPD) van het Minowc in handen. In dit rapport wordt door de transitiemanager gesteld dat er sprake is van ‘structureel mismanagement’ op deze afdeling. Opvallende punten die in het rapport zijn aangehaald, hebben te maken met magazijnen die ingehuurd worden door het ministerie voor de opslag van boeken, die onnodig veel geld kosten, arbeiders die niet-productieve overuren maken alsook externe arbeiders die onnodig worden aangetrokken. Vervanging van het waarnemend hoofd van de afdeling, dat de vaardigheden om de LPD te leiden zou missen, is volgens de transitie manager dringend gewenst. LPD staat momenteel onder leiding van waarnemend hoofd Ramkelawan, die toevalligerwijs een neef van onderwijsminister Ashwin Adhin is en de gewezen directeur van het bedrijf Masa Mining Company NV. Adhin had destijds ontkend bemiddeld te hebben bij de toewijzing van mijnbouwconcessies aan het bedrijf Masa, waar zijn vader en zus aandelen in hebben en waarvan de naam een weergave is van zijn eigen initialen, Michael Ashwin Satya Adhin.
Peneux heeft rapport nog niet goed gelezen
Ramkelawan zegt aan Dagblad Suriname niet op de hoogte te zijn van een transitierapport en noemt de aangehaalde punten in het rapport, die door de krant aan hem zijn voorgehouden, ‘absolute leugens’. Ramkhelawan was op het ministerie van LVV werkzaam als bode, maar werd bij aantreden van Adhin overgeplaatst en aangesteld tot waarnemend hoofd LPD. Het bewuste rapport is reeds aan de directeur van Onderwijs, Robert Peneux, en de hoofdverantwoordelijke voor de afdeling LPD, Roy Narain, aangeboden. Peneux bevestigt tegenover de krant op de hoogte te zijn van het rapport, welke hij overigens nog niet volledig doorgenomen heeft, en verwijst voor verder commentaar naar Narain. In gesprek met Narain bevestigt deze tegenover de krant de genoemde punten van kritiek als te zijn een correcte weergave van zaken. Hij geeft daarbij gelijk aan dat er alles aangedaan wordt om de situatie nu aan te pakken en dat een aantal zaken, zoals de onnodige overuren, nu al tot het verleden behoren. Arbeiders in dienst op de afdeling zaten tot voor kort vaker zonder werkzaamheden en gingen tijdens hun ‘zogenaamde’ overuren vaker over tot het gebruik van alcohol. De aard van deze overuren was structureel, ongeacht de dag en tijd van het jaar.
Magazijnenverhuur voor incourante boeken
Ten aanzien van de ruimten die gehuurd worden voor de opslag van boeken stelt Narain dat ook daarnaar gekeken wordt. Er worden volgens hem nu enorme saneringsmaatregelen getroffen op LPD. Dagblad Suriname verneemt uit betrouwbare bron dat in een van de opslagruimten, die meer weg heeft van een krot dan een magazijn, incourante boeken liggen die sinds september 2013 nog niet vernietigd kunnen worden. De huur van de ruimte aan de Posrentraat nummer 1 kost de staat intussen maandelijks wel SRD 18.700. De ruimte behoort per toeval aan O., een aangetrouwd familielid van Adhin. O. is kort voor de verkiezingen aangesteld op het Minowc als beleidsadviseur. Hij is in vaste dienst beland en wel in schaal 11C. Niemand op het ministerie heeft hem echter ooit aan het werk zien verschijnen, hetgeen leidt tot de conclusie dat hij dan gelijk tot spookambtenaar is verworden. Ook liggen er volgens de bronnen van Dagblad Suriname elders boeken in gehuurde ruimtes, waaronder een magazijn aan de Hendrikstraat nummer 200, behorende aan een vriend van Adhin, die hiervoor maandelijks SRD 3850 ontvangt.
Een andere opslagruimte is Combe Gallerij, waarvoor maandelijks SRD 19.475 betaald wordt aan huur. Deze ruimte mag niet door Onderwijs-medewerkers betreden worden zonder begeleiding van mensen van Combe Markt, die op de koop toe ook daarvoor betaald moeten worden. Ook blijkt dat voor transport van materiaal vaker vervoersmiddelen van Combe Markt worden aangetrokken, inclusief chauffeurs, terwijl de LPD-arbeiders hiervoor ingezet kunnen worden. Zelfs sjouwers van Combe Markt worden ingezet en met bestelbonnen betaald. Ze hebben geen contract met het ministerie en blijven hierdoor onzichtbaar voor de overheid. De bestelbonnen staan op naam van Combe Markt of een van haar dochterondernemingen. Tussen augustus en december 2014 is door het ministerie meer dan SRD 140.000 aan huur betaald. Aan huur, transport en arbeidsloon samen is in totaal SRD 495.000 betaald over dezelfde periode. Er is eveneens een Clad-rapport uitgebracht over de afdeling LPD. Tot nu toe is het niemand gelukt de hand op dit Clad-rapport te leggen.