Marcia Lont: ‘Ik vlieg nooit meer met de SLM, het is een familiebedrijf’

‘Ik vlieg nooit meer met de SLM, de SLM is een familiebedrijf’, zegt passagier Marcia Lont in gesprek met Dagblad Suriname. Wat een mooie vakantie moest worden in Suriname, eindige in een ware nachtmerrie, waarbij zij samen met haar man Waldi Van der Wees extra in de onkosten is gejaagd. Zij en haar man waren op woensdag 5 augustus samen met andere SLM-passagiers op de luchthaven toen de gate vlak voor hun neus werd dichtgetrokken, met de mededeling dat de vlucht al vol was. Er was slechts ruimte voor 3 passagiers.
Vervolgens werden zij geplaatst op de wachtlijst van zaterdag 8 augustus. Ze meldden zich aan op de luchthaven, maar konden niet meevliegen. De volgende dag zondag 9 augustus meldden ze zich wederom op de luchthaven aan, maar mochten niet mee met de kist. Lont geeft aan dat zij in Nederland moeten werken en alle haast maken om naar huis te gaan. Het echtpaar is zodanig teleurgesteld in de SLM dat zij nimmer met dit luchtvaartbedrijf wil vliegen. Via Insel Air hebben zij 2 nieuwe tickets moeten kopen ter waarde van bijkans Euro 2.500 om via Curaçao naar Nederland te kunnen vliegen. De ticketkosten ter waarde van Euro 3.000 die zij aan de SLM hebben betaald, is naar de maan. ‘We zijn het geld kwijt, wie gaat ons vergoeden. Het is alleen maar rotzooi daar, het is een familiebedrijf.’ Het echtpaar is er ook getuige van dat een oud SLM-medewerker zich zondag pas tegen half negen aanmeldde. De gate die al gesloten was, werd speciaal voor haar opengemaakt en ze kon meevliegen met de vlucht van zondag. ‘Ze zijn niet consequent.’
Dagblad Suriname sprak ook met andere SLM-passagiers, die anoniem wensen te blijven en die op woensdag 5 augustus ook gestrand waren op de Johan Adolf Pengel Luchthaven vanwege een volle kist. Indien zij met de SLM willen vliegen, moeten zij minimaal 20 dagen extra, bijkans 3 weken verblijven in Suriname. Gisteren kregen zij van het SLM-kantoor te horen dat de vluchten tot 25 augustus helemaal volgeboekt zijn. Indien er uitvallers zijn op de vlucht van 25 augustus, kunnen zij meevliegen. Zo niet, dan moeten ze wachten tot en andere datum. ‘Ga maar proberen op de luchthaven’, wordt aangegeven aan de passagiers die zeer gebelgd zijn over deze situatie. Ook deze passagiers moeten zich in Nederland op de werkvloer aanmelden, maar ze wijzen erop dat het kopen van een ander ticket bij een ander luchtvaartbedrijf beslist niet over een leiden dakje gaat.
Aanvankelijk was hen medegedeeld dat ze op de wachtlijst waren geplaatst voor de vlucht van zondag 9 augustus. Zij hoeven geen ticket meer te kopen, maar moeten het bedrag van Euro 568 per persoon betalen aan onkosten indien ze kunnen meevliegen. Maar bleek dat ze zondag ook niet mee konden met de kist. De aanmeldtijd was gesteld vanaf half zes tot half acht, maar deze werd vanwege tot nog toe onbekende redenen doorgetrokken tot half negen. ‘We waren om vijf uur ‘s middags al daar en stonden als derde in de rij. Toch moesten we wachten tot tien voor negen.’ Wat ze met zijn eigen ogen hebben zien gebeuren, is dat de gate die al gesloten was, speciaal tegen half negen werd opengemaakt voor een oud SLM -medewerker om in te checken. Hoewel zij zich pas om half negen aanmeldde, is ze met de vlucht meegegaan. De kist zou om half elf ‘s avonds vliegen. Dat er met names en faces wordt gewerkt op de luchthaven, dit wordt ten zeerste betreurd.
Dagblad Suriname belde met het hoofdkantoor van de SLM voor wederhoor. Aangegeven werd dat de woordvoerder niet op kantoor was. Het telefoonnummer van Dagblad Suriname werd genoteerd met de mededeling dat er teruggebeld zou worden, maar tot het ter perse gaan van de krant was er niet teruggebeld door de woordvoerder.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!