MAS gastheer bij workshop voor bepaling maritieme grenzen

MAS gastheer bij workshop voor bepaling maritieme grenzen.1De Maritieme Autoriteit Suriname treedt van 10 tot 14 augustus als gastheer op bij een ‘Technical aspects of maritime boundaries, baseline and the outer continental shelf’ workshop. De workshop wordt georganiseerd onder auspiciën van de International Hydrographic Bureau (IHB) en valt onder de Capacity Building Plan van de Meso American & Caribbean Sea Hydrographic Commission. Vertegenwoordigers uit Grenada, Jamaica, St-Kits & Nevis, Belize, Costa Rica, Haïti, Dominica, Mexico, Antigua & Barbuda, Cuba, en Suriname zullen gedurende 5 dagen getraind worden inzake technische aspecten met betrekking tot maritieme grensbepaling en het toepasselijk juridisch kader. Het accent zal tevens gelegd worden op het verschaffen van kennis inzake de basisprincipes van hydrografie en cartografie.
Michel Amafo, directeur van de MAS, geeft aan dat deze training bedoeld is om de technische kanten van het bepalen van de maritieme grenzen te onderwijzen. Het gaat dan om met name de basislijn en de buitengrens van het continentaal plateau. Suriname heeft het zeerechtverdrag van 1982 geratificeerd. Het verdrag regelt dat de kuststaat de grenzen van het continentaal plateau buiten de 200 nautische mijlen kan bepalen. Het verdrag geeft een voorziening, waardoor de staat de noodzakelijke metingen op zee kan verrichten en de data kan indienen bij de Commission on the Limit of the Continental Shelf. Vervolgens doen de Verenigde Naties aanbevelingen voor het bepalen van de buitengrens. Dit proces heeft Suriname via het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere deskundigen afgerond. De Maritieme Zone Wet, waarin de verschillende wetgeving van Suriname wordt bepaald, moet nu worden afgerond. De deelnemers aan deze workshop worden in de provisies van het zeerechtverdrag onderwezen.
‘Deze training heeft geen politieke aspecten. De IHB is geen politieke organisatie. Het is een technisch orgaan. Wat wel speelt, is dat het uiteindelijk politici zijn die de grenzen bepalen. Zij moeten door de technische mensen worden geadviseerd. Het is nodig dat landen weten hoe ze de grenzen moeten bepalen. Op zo een manier voorkom je conflicten’, legt Amafo uit. Om deze training te verzorgen, zijn er deskundigen vanuit Engeland ingehuurd. Op nationaal vlak wordt Suriname vertegenwoordigd door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, de grenscommissie, de kustwacht, NV Staatsolie maatschappij Suriname en de MAS.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!