Bouterse onderkent corruptie binnen EBS

bouterseHet onlangs uitgebrachte rapport van de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) over de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) is slechts het topje van de ijsberg van rapporten, die momenteel op tafel van president Desi Bouterse liggen. Dit maakte het staatshoofd gisteren bekend op een persconferentie. Bouterse, die niet inhoudelijk is ingegaan op de kwestie van scheefinkopen bij het staatsbedrijf, gaf aan dat hij op dit moment meerdere Clad-rapporten heeft die hij nog moet doornemen. Het staatshoofd benadrukte dat één van de hoofddoelen van het nieuw regeerakkoord is om corruptie heftig aan te pakken. ‘Als wij beginnen, zal er veel meer aan het licht komen’, benadrukte het staatshoofd. Bouterse gaf aan dat de politieke organisatie DOE de aanpak van corruptie duidelijk als prioriteit heeft laten stellen. ‘Het is een simpel feit dat wij in Suriname weten dat er verkeerde zaken gebeuren, maar we durven deze niet aan te pakken. Wij weten het en wij stoppen ons hoofd in de grond als een struisvogel. Vaak door politiek gegeven durven wij een aantal zaken niet te doen’, aldus Bouterse.
Ondertussen probeert de leiding van het staatsbedrijf middels een persbericht haar handelingen goed te praten. Volgens de EBS-leiding gaat het om misleidende informatie die uit haar context is gehaald. Bovendien mocht dit rapport nimmer in handen van burgers terechtkomen. De afdeling Inkoop van de EBS heeft volgens de verklaring op basis van de kritische niveaus van magazijnvoorraden in 2013 ten behoeve van de afdeling Aansluitingen en Distributie een prognoselijst 2014 samengesteld op basis van historische verbruiksdata over 2011, 2012, 2013 met een surplus van 25% ten behoeve van de door de overheid in de districten uit te voeren Crash Programma Elektrificatie. Op deze lijst zijn 147 items opgebracht. Hiervan zijn slechts 53 items geleverd op basis van de financieringsovereenkomst met Superior Contracting. ‘De overige 94 items hebben wij met eigen middelen zelf rechtstreeks bij onze leveranciers ingekocht’, laat de directie weten. ‘In de berichten wordt melding gemaakt dat de EBS onder andere geen kWH-meters, zou hebben aangekocht ter aansluiting van onze klanten. Dit is feitelijk niet alleen een onjuiste weergave, maar ook onlogisch. In 2014 heeft EBS immers 9595 klanten aangesloten of van een nieuwe kWH-meter voorzien. De EBS heeft op basis van een financieringsovereenkomst van de financierder facturen ontvangen voor de geleverde materialen. Vanwege een dispuut over de prijs van de geleverde goederen heeft slechts een deelbetaling plaatsgevonden. Ruim vier miljoen euro, het bedrag dat gebruikt is voor de scheefinkopen, is daarom niet betaald aan deze leverancier.’
Ondertussen vragen diverse parlementariërs om een onderzoek in te stellen binnen het energiebedrijf. Assembleelid Asiskumar Gajadien wil dat Willy Duiker, Jim Hok, Andy Rusland en Kenneth Vaseur in het onderzoek worden opgenomen. De teruggevonden gestolen gelden moeten volgens hem terug naar het volk.
FR

error: Kopiëren mag niet!