Het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur heeft onlangs een start gemaakt met de gesprekken over de extensie van schooltijden van het basisonderwijs, LBO, VOJ en VOS. Roy Narain, onderdirecteur van het ministerie, geeft aan dat het pre-congres als positief werd ervaart. Volgens Narain zullen de prominente actoren van het ministerie en alle andere actoren die met onderwijs te maken hebben uiteindelijk moeten bepalen hoe de implementatie zal uitzien.
“Er is veel werk aan de winkel. We moeten onder andere nagaan hoe wij de kinderen kunnen faciliteren. Ze klagen dat het warm is. Misschien moeten de bouwstijlen of andere zaken worden aangepast. De minister is ook voorstander van praktische efficiëntie. Als je ambtenaren dwingt om zich aan de werkuren 7-15 te houden lukt het niet. Er zijn mensen die tussen 7-10 veel werk verzetten. Alles hangt van de flexibiliteit van de persoon af. Als je uitbreid moet je weten wat je gaat doen. Je moet je curriculaire raamwerk upgraden. De leraren vrezen dat ze harder zullen moeten werken. En dat is niet waar. Leerkrachten moeten efficiënter werken. Ik heb voorgesteld dat de leerkrachten wat ontlasting wordt geboden voor wat het verplichte aantal uren betreft. De mensen draaien dol als ze maandag tot en met vrijdag constant werken. We kunnen zaken misschien anders regelen zodat de leraren niet uitgebrand raken. Waar het wel om gaat, is dat de uren effectief worden benut”, vertelt Narain.
Het ministerie van Onderwijs heeft met deze aanzet in ieder geval een leger van bijkans 10.000 leerkrachten die langere uren zullen moeten draaien. Op het financieel gebied zal er dus ook veel moeten worden gedaan, of tenminste over worden gesproken. “Die input moeten de bonden aandragen. Er is ook gesproken over een betere waardering van de leerkrachten. En de studiemogelijkheden van de leerkrachten. Als je de leraren geen extra incentives geeft en alleen maar confronteert met extra lesuren, gaan ze gedemotiveerd raken en dit project saboteren. Ik wil geen illusies opwekken, maar de leerkrachten moeten er iets voor krijgen. We hebben 100% draagvlak nodig. We willen daarom alle actoren inspraak geven. Ook de studentenbesturen zullen worden gehoord”, aldus Narain.
Kavish Ganesh