125 jaar Javaanse Immigratie: Javanen moeten hun cultuur niet vergeten

Javaanse PL 1
Javaanse PL 2“We zijn Surinamers van Indonesische afkomst. Wat er ook moge gebeuren, we mogen onze cultuur, onze adat, onze taal, onze zeden en gewoonten niet vergeten. Suriname is een grote bromtji djari met alle etnische groepen.” Woorden van voorzitter Paul Salam Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), gisteren tijdens de kranslegging bij het monument ter herdenking van de Javaanse Immigratie te Mariënburg. Hij was bijzonder blij dat “ondanks alles we in staat zijn geweest naar Mariënburg te komen om met zijn allen 125 jaar Javaanse Immigratie te vieren.”
De PL-voorzitter bracht felicitaties uit aan het adres van zowel de Javaanse Surinamers als diens Inheemse broeders en zusters, die vandaag ook de Internationale Dag der Inheemsen herdachten. Behalve de voorzitter en diens echtgenote Amina Pardi, legden ook de Indonesische ambassadeur Dominicus Soepratikto en diens echtgenote een krans, alsook prominenten van de Pertjajah Luhur.
Hoewel de regen even roet in het eten dreigde te gooien, bleek de uiterst korte regenbui een welkome afwisseling, die de nodige verkoeling bracht. Druppelden in eerste instantie de mensen binnen, hierna bleek het bezoekersaantal intensief toe te nemen. De bezoekers konden vanaf 10 uur ’s morgens genieten van diverse culturele optredens zoals de tajub, ledeh en djaran kepan. De Indonesische keuken was goed vertegenwoordigd en ook stands met de prachtige kenmerkende batikkleding vormden onderdeel van de dag.
In de namiddag kon men genieten van live bands, die tot in de avonduren optredens zouden verzorgen. De brass band met majoretten, optredens van een kawina muziek en dansgroep en een hindostaanse dansopvoering brachten extra luister aan de festiviteiten, maar gaven ook de integratie tussen de Surinaamse bevolkingsgroepen mooi weer. De Pertjajah Luhur kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag.

error: Kopiëren mag niet!