Muriel Hoepel: ‘Nieuwe inschrijfmethode goed voor samenleving’

Vanaf juli heeft het Minowc een bekendmaking gelanceerd voor ouders en studenten van de voj-opleiding, waarbij is gesteld dat de inschrijvingen niet meer volgens het oud systeem zullen plaatsvinden. Voorheen moesten deze studenten samen met de ouders op de scholen overnachten, wilde men een plaats bemachtigen op een van de vos-scholen. Het Minowc heeft besloten om kinderen gelijke kans te bieden door zelf ervoor te zorgen dat zij een plaats vinden op de middelbare school. Een commissie wijst de school aan waar de student naartoe gaat, rekening houdend met het adres. Er zijn aanmeldingsbrieven geleverd op de voj-scholen en er is afgestemd met schooldirecteuren. De selectie vindt plaats middels een computerprogramma. Niet een ieder is tevreden met dit nieuws en enkele ouders geven aan van mening te zijn dat de kinderen zelf moeten bepalen waar zij hun opleiding willen vervolgen. Een der ouders heeft zelfs voorzichtig gesteld dat niet op elke school het niveau hetzelfde is. ‘En een ieder wil het beste voor zijn kind’, geeft de moeder aan. ‘Als mijn dochter bijvoorbeeld alsnog besluit niet op de school te blijven waar zij is geplaatst, is het nog mogelijk haar over te plaatsen?’
Dagblad Suriname nam contact op met Minowc en sprak met de voorzitter van de Commissie Inschrijving Nieuwe Stijl VOS, Muriel Hoepel. Zij gaf aan dat indien na de selectie mocht blijken dat een student valide reden heeft waarom hij of zij niet op bewuste school geplaatst zou willen worden, het verholpen kan worden, maar dan moet er echt sprake zijn van steekhoudende argumenten. De Commissie Inschrijving Nieuwe Stijl VOS geeft de schoolleiders van de vos-scholen de overzichten wie zich bij hen op school moeten aanmelden. Na 18 augustus kan men bij het hoofdkantoor van Minowc nagaan op welke vos-school men geplaatst is. De studenten kunnen zich inschrijven op hun vos- school in de periode tussen 17 tot en met 26 augustus 2015. Dit project heeft een aantal voordelen voor de kinderen zelf, stelt de commissievoorzitter.
‘Je kunt zelf naar school lopen dat tevens voor zekere mate voor ontsluiting zorgt van de wegen, ze kunnen eerder thuis zijn en kunnen ze zich ook eerder toeleggen op hun werkzaamheden. Vanuit de decentralisatiegedachte zijn er scholen bijgebouwd, dus moeten deze scholen en de anderen evenredig bemand worden. Wij proberen op een zeer omzichtige manier de studenten een school in de buurt of omgeving toe te kennen. Argumenten zoals niet tevreden zijn met de prestatie van de school is geen grond, omdat het grotendeels afhangt van de student zelf wanneer ze studeren of zich verenigen op school. Het leerkrachtenkorps zorgt aan de ene kant ervoor dat de student goede educatie krijgt en de student moet zich harder inzetten, waardoor hun school ook een goede school kan worden’, aldus Muriel Hoepel .
Deze nieuwe inschrijvingsprocedure is niet bedoeld voor de vos-scholen in Nickerie, niet voor het schakelinstituut middelbaar onderwijs en niet voor de avondscholen. De inschrijvingsprocedure voor de herexamenkandidaten en de late kandidaten verneemt men van de verlatende school.

error: Kopiëren mag niet!