Verlenging schooltijden voor 7520 uren effectief studeren

Het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, MinOWC, heeft gisteren een Pre-Congres georganiseerd om te praten over de extensie van scholtijden van het basisonderwijs, LBO, VOJ en VOS. Minister Ashwin Adhin gaf aan dat het hierbij gaat om het verruimen van de schooluren om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Roy Narain, onderdirecteur van het ministerie vertelt dat het ministerie het aantal effectieve uren wil opvoeren. Volgens Narain zal er voor het Basis Onderwijs op 8 jaar basis, richting 7520 uren effectief studeren moeten worden gegaan. “Alleen dan kan je werken naar internationalisering van ons onderwijs”, zegt Narain. Inspectieapparaten, onderwijsbureaus, voorzitter van de directeur raden, curriculumontwikkeling en de vakbonden waren allemaal vertegenwoordigd bij dit pre-congres.
“De bedoeling van het congres is ook om mensen te identificeren die een steentje kunnen bijdragen. We hebben de stok in het hoenderhok gegooid. We willen hiermee geraken tot een convergentie van ideeën. Alle inputs worden meegenomen om tot een einddocument te geraken. Als we het document hebben, gaan we naar de diverse actoren voor het verkrijgen van draagvlak. De minister heeft duidelijk aangeven, dat er geen implementatie zal zijn, zonder een draagvlak van 100%”, vertelt Narain. In dit pre-Congres werd dus de contouren van het feitelijk congres dat gescheduled is voor medio november 2015 aangegeven.
Volgens Wilgo Valies, voorzitter Bond van leraren is het praten over de uitbreiding van de schooltijden een goede zaak. Wat volgens hem wel moet worden opgemerkt is dat wanneer het ministerie met zulke voorstellen komt, het ministerie wel haar huiswerk goed moet hebben gedaan. Dit zodat je gemakkelijker de mensen kan meekrijgen voor het voorstel. Valies vindt het voorwerk van het ministerie onvoldoende. “Politici zijn geneigd om wanneer ze een maatregel willen uitvoeren, zij, de mensen op het moment van uitvoering de maatregelen voorhouden, terwijl wanneer er in het voortraject genoegzaam gesproken is, het stukken makkelijker gaat. Je moet de mensen kunnen overtuigen en uitleggen waarom iets goed zou zijn. In het onderwijs kan je niets opleggen. Als je dat toch doet, hebben de leraren en leerlingen alle mogelijkheden om het beleid te omzeilen”, zegt Valies.
Adhin gaf aan dat het ministerie al geruime tijd probeert dit onderwerp op agenda te krijgen. Er zijn reeds voorstellen gedaan. Volgens Narain zal de vakbeweging in deze een cruciale rol te vervullen hebben.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!