Assembleelid van de NDP uit Nickerie geeft tegenover Dagblad Suriname te kennen dat de percelen van Back-Pro, gelegen in de Prins Bernhardpolder, van 24 karaat goud zijn. Geluiden dat deze percelen onder water lopen, verwijst hij naar het rijk der fabelen. Juist het Lachmanproject dat een politicus toebehoort, loopt onder water. Volgens Doekhie wordt er onnodig poeha gemaakt rondom het project. ‘Jagernath en Kalloe willen de percelen van Back-Pro opkopen om een njang te maken’, zegt hij fel. Volgens hem worden de personen die in aanmerking zijn gekomen voor een stuk terrein op een dwaalspoor gezet, zodat zij de terreinen kunnen opkopen. Doekhie wijst erop dat hij de persoon is geweest die op eigen kracht 100 hectare bos heeft omgetoverd tot een woningbouwproject. De indeling via de landmeter heeft al plaatsgevonden. Dat het project nog de nutsvoorzieningen ontbreekt, dit beschouwt hij beslist niet als een ramp.
VHP-parlementariër Jitendra Kalloe ontkent dat hij de percelen wil opkopen. ‘Voor de verkiezingen was aan de mensen beloofd dat ze een perceel met goede weg, water en stroom zouden krijgen. Nu blijkt dat de mensen voor de gek zijn gehouden door de NDP’, zegt Kalloe. ‘Ook al zit ik in de oppositie, deze kwestie ga ik aankaarten in de DNA, zodat de regering werk van zal maken om zaken in orde te brengen.’ De andere VHP-parlementariër, Djotish Jagernath, deelt dezelfde mening als Kalloe. ‘Doekhie heeft ze kant en klare percelen met water en stroom beloofd, maar dat is niet waar gemaakt. Nu blijkt dat ze in de maling zijn genomen door hem. Ze hebben een perceel slechts op papier gekregen.’ Jagernath reageert verbaasd dat hij de percelen zou willen opkopen om een njang te maken. ‘Die percelen zijn niet eens begaanbaar en bewoonbaar.’ Hij zal deze zaak ook in het parlement aankaarten en pleiten dat de bewoners nutsvoorzieningen krijgen. ‘En wat de status van de gronden betreft, Doekhie strooit altijd met leugens en wil op die manier scoren. Het Nickeriaanse volk heeft hem allang door’, aldus Jagernath. Volgens hem heeft juist Doekhie een njang gemaakt door een zwamp tot een woningbouwproject te maken. ‘Hij heeft geld afgetroggeld van de staat voor dit project.’
‘Wel, laten de 3 parlementariërs Jagernath, Kalloe en Waidoe de wegen bezanden en stroom en water brengen voor de mensen daar’, gaat Doekhie zonder enig aarzelen door. Doekhie is van oordeel dat er niet slechts kritiek geleverd moet worden, maar dat de volksvertegenwoordigers die door het volk zijn gekozen ook de handen uit de mouwen moeten steken. ‘Want vlak voor de verkiezingen waren het deze mensen die schreeuwden dat je kanker gaat oplopen wanneer je daar gaat wonen en dat er alleen kakkerlakken en ongedierte zijn op het project.’ Doekhie ziet zijn rol al uitgespeeld wat het project betreft. ‘Ik heb het terrein al schoongemaakt en laten geven aan de mensen middels loting. Ik had de personen voorgehouden dat indien zij door willen gaan met het project, zij op mij moeten stemmen. Maar ik heb 2 zetels en de tegenpartij heeft 3. Dus laat de tegenpartij maar verder gaan met de mensen’, luidt zijn rancuneus besluit.
Dat slechts NDP’ers in aanmerking zijn gekomen voor een perceel en dat zij het bedrag dat zij betaald hadden, terug hebben gekregen, zijn grove leugens, zegt Doekhie. Middels loting op het commissariaat zijn de personen in aanmerking gekomen. Doekhie wijst erop dat er geen andere keus was, 984 percelen tegenover meer dan 2000 aanvragen. Als voorwaarde werd gesteld dat de persoon nog niet over een eigen stuk terrein moet beschikken en behoeftig moet zijn. Maar er waren ook andere personen die op een oneerlijke manier aan een perceel wilden komen. Ze waren al in het bezit van een stuk grond. ‘Er waren 3 of 4 van deze gevallen, maar we hebben ze op tijd ontdekt’, aldus Doekhie.
Asha Gajadien-Bhagwat