Een van de voorgestelde maatregelen van het Financieel Economisch Platform is de verhoging van de government take op brandstof. Deze prijsverhoging zou de genadeslag zijn voor de Surinaamse rijstsector. ‘Als de government take op brandstof verhoogd word, zal de gehele rijstsector doodbloeden.’ Dit zegt de voorzitter van Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinandan Oemraw. De rijstsector die nu al met zoveel problemen te kampen heeft, zal deze maatregel volgens hem niet overleven. ‘De nodige machines en transportmiddelen binnen de sector gaan stil komen te staan, omdat de benzine niet meer te betalen zal zijn’, meent Oemraw. Momenteel hebben de boeren al grote lopende schulden bij verschillende banken die zij niet kunnen aflossen. ‘Van waar gaan wij dan het geld halen om alles te betalen?’
Oemraw geeft aan dat de kettingreactie van de verhoging van de brandstofprijs door het verhogen van de ‘government’ take zal doorwerken in de arbeidskosten. ‘Ik denk dat de sector dan stil komt te liggen.’ Oemraw haalt ook de overige problemen binnen de sector aan. Het blijkt dat een deel van de rijstboeren nog zit te wachten op hun gelden voor geleverde padie aan padieopkopers. Deze opkopers kunnen de padieboeren niet betalen, omdat ze tot nu toe niet in staat zijn geweest de padie te exporteren. Er is op dit gebied een stagnatie ontstaan. Voorts is de toegezegde compensatie van de overheid naar de rijstboeren toe nog niet over de brug. De toezegging hield in; een tegemoetkoming van $60 per afgeoogste ha padie, een zak ureum en een zak NPK mest. Om de overheid ertoe te bewegen haar afspraken na te komen, heeft de SPBA woensdag een petitie, gericht aan de president van Suriname, aangeboden aan het districtscommissariaat te Nickerie.
Een gevolg van het uitblijven van deze hulp van de overheid is dat de padieboeren ongeveer 13000 ha minder padie hebben ingezaaid. ‘Een deel van deze inzaai heeft wel onderhoudsbehandelingen (mesten en bespuiten) gekregen en een deel niet. Dat deel zal geen goede opbrengst hebben, zegt Oemraw. Dit is volgens Oemraw het gevolg van het niet nakomen van de belofte van de overheid, omdat de boeren het geld niet hebben om de spullen zelf te kopen vanwege hun lopende schulden. ‘We kunnen geen leningen meer krijgen bij de banken bij wie wij al een schuld hebben.’ Volgens Oemraw zal er hierdoor in ieder geval geen tekort aan rijst ontstaan op de Surinaamse markt. ‘Momenteel zit er een oude voorraad van 60 000 ton rijst vast in de opslag. Hier bovenop komt nog de oogst, die over 2 weken moet plaatsvinden. We hebben niet eens de ruimte om deze oogst op te slaan. ‘Dit komt omdat de regering gelogen heeft dat er elke week een boot ter beschikking zou staan voor de export van rijst.’ Als de rijst, die aan verval onderhevig is, niet gauw geëxporteerd wordt, zal het zijn waarde verliezen. Oemraw verwacht dat hierdoor grote problemen zullen ontstaan. ‘De problemen in de rijstsector zijn enorm, maar de rijstboeren gaan niet bedelen. Ook al zitten we diep in de schulden, we zijn zelfstandige boeren. We doen ons best om te produceren en verdienen daarmee ons geld. Wij zijn geen bedelaars’, aldus een gebelgde SPBA-voorzitter.