Naarendorp en Ragoebarsing: ‘FEP-maatregelen komen niet van platform’

Stanley Raghoebarsing en Henk Naarendorp
Stanley Raghoebarsing en Henk Naarendorp
Het FEP-rapport is volgens de voorzitter van het FEP, Henk Naarendorp, niet gebaseerd op maatregelen die door de deelnemers aan het platform zijn voorgesteld. Dit gaf hij aan tijdens een Kenniskring-avond afgelopen dinsdag. ‘Het is tot stand gekomen nadat de regering ons een hele waslijst aan maatregelen heeft overhandigd en ons gevraagd heeft om onze mening daarover te geven.’ Ook het FEP-lid namens de VHP, Kermechand Raghoebarsing, bevestigde dit. De groep had volgens Naarendorp besloten niet meer punten toe te voegen aan het de bijkans 30 voorgestelde maatregelen, omdat het alleen voor meer verwarring en frustratie kon zorgen. Uit de uiteenzetting van de monetaire autoriteiten bleek volgens Naarendorp dat de inkomsten van het land, om wat voor reden dan ook, dramatisch teruggevallen zijn en dat het land op gegeven moment zo door is gegaan en er zelf in een versneld tempo bepaalde uitgaven zijn gedaan. Hierbij verwees Naarendorp naar verschillende programma’s, zoals het Sociaal Zekerheidsstelsel, waar heel veel geld in is gaan zitten, het bouwen van bruggen en scholen en de naschoolse opvang. Velen van deze programma’s hadden, zo meent Naarendorp, een politiek karakter en anderen hadden een apolitiek karakter.
‘De regering heeft haar programma uitgevoerd en tegelijkertijd zijn de inkomsten teruggevallen.’ De president heeft de deelnemers aan het platform na deze ‘brieving’ vervolgens gevraagd om hem van advies te dienen omtrent wat het best gedaan kan worden. De deelnemers hebben toen de vraag gesteld of zij adviezen moesten geven of als zij moesten aangeven wat moest worden gedaan. Of zou er door de regering worden aangegeven wat de problemen zijn en wat zij denkt te zullen doen en moesten de deelnemers dan advies geven op die voorgenomen maatregelen. Er werd uiteindelijk een hele lijst aan maatregelen aan de deelnemers voorgehouden, waar zij hun hoofd over moesten buigen in een periode van 3 dagen. Naarendorp wenst niets te zeggen over de mogelijk te treffen maatregelen zelf, omdat het volgens hem aan de regering ligt om daarop te reageren en omdat hij niet graag heeft dat er speculatie en onzekerheid ontstaat.
Raghoebarsing geeft aan dat de partij heeft besloten niet inhoudelijk op de maatregelen in te gaan, omdat zij zichzelf niet politiek in de vingers wil snijden. Haar parlementariërs moeten volgens hem straks oppositie kunnen voeren in het parlement en hierdoor zouden de parlementariërs monddood gemaakt worden. Volgens Raghoebarsing heeft het platform de regering wel voorgehouden de maatregelen, die uiteindelijk naar het volk gaan, zodanig uit te voeren dat het minimale schade oplevert en minimaal pijn doet. De uiteindelijke algemene adviezen die door de leden van het platform gegeven zijn, waren volgens Naarendorp niet eenduidig, omdat de invalshoeken van de verschillende deelnemende groepen verschillend waren. ‘Er is wel getracht zo dicht mogelijk bij elkaar te komen’, stelt Naarendorp. Het gat dat de regering met haar beoogde maatregelen wenst te dichten, bedraagt ruim 1 miljard. Dit is 100 tot 140 miljoen op maandbasis. Voor wat de uitvoerbaarheid van de maatregelen betreft, zegt Naarendorp dat hij denkt dat er geen onuitvoerbare zaken aan de orde zijn gesteld. ‘Ik zal nooit een advies geven dat de dood is van de regering’, zegt hij. Hij geeft aan met een eervol geweten een advies te geven, waarvan hij denkt dat het uitvoerbaar is. Naarendorp geeft wel tenslotte wel toe dat het in zo een kort tijdsbestek niet mogelijk was om zaken te kwantificeren. De adviezen zijn dus niet cijfermatig onderbouwd.

error: Kopiëren mag niet!