Zieke vader en zoon wonen al 20 jaar in smerige toestand

Als men niet gaat kloppen aan de deur weten mensen niet dat er twee heren alleen woonachtig zijn. In een oude verrotte gebouw aan de Hernutterstraat in Paramaribo woont de bijna 70-jarige Paimin Setrodikoro en diens zoon Lichard Setrodikoro (31). Beiden zijn momenteel niet in staat te werken en leiden aan een bepaald ziekte, als gevolg van de slechte situatie waarin zij verkeren. Ze hebben dringend hulp nodig vanuit de overheid en de gemeenschap om uit de erbarmelijke situatie te komen. Als er niet snel wordt ingegrepen, is de kans groot dat het gebouw waarin zij 20 jaar geleden hun intrek hebben genomen, instort.
In een interview vertelt zoon Lichard dat de woning, die al vanaf hun intrek in een slechte staat verkeerde, niet van zijn vader is. ‘Het is van een vriend van mijn vader, die er niet meer is. Mijn vader mocht er gratis in verblijven omdat hij geen plek had om te wonen. Sinds de scheiding met mijn moeder is het leven van ons helemaal veranderd. Ik moest me hele jeugd hier en daar bij vrienden blijven’, zegt Lichard. Hij wil niet in details gaan over zijn familie, omdat zijn vader geen goede band heeft met de familie en zij worden gepest.
Lichard vertelt dat hij zijn vader niet alleen in de situatie wilde laten. Hij besloot samen met hem te gaan wonen in die slecht staande woning. Aangezien zijn vader wegens ziekte niet kon werken, was hij niet in staat de woning te onderhouden. Vader Paimin leidt aan hoge bloeddruk, suiker en heeft last van zijn benen (opzwelling). Lichard heeft de hele zorg van zijn vader op zich genomen. Hij heeft geen baan, maar zegt wel te keihard te hosselen om het hoofd boven water te houden. Dat doet hij door vogelkooien te vervaardigen en te verkopen aan volgelliefhebbers. Met dat inkomen en de AOV-uitkering van zijn vader wordt er voor eten gezorgd, maar dat is bijlange na niet genoeg om de hele maand door te brengen. ‘Er is geen water en ook geen toilet waarin we onze behoefte kunnen doen, we vragen soms aan de buren aan de overkant voor wat water. Elke dag valt er een stuk van het plafond in het huis. We kunnen niet naar de familie, omdat wij wreed gepest worden. Ik kan dit niet meer volhouden, vandaar dat ik hulp ben gaan zoeken bij Stichting 1 voor 12 en de pers. Wij zoeken dringend naar een woning om van hier te gaan’, legt Lichard zijn nood uit.
Zij leven in het huis met insecten en krijgen regelmatig bezoek van ratten. Louis Vismale van 1 voor 12 zegt dat de situatie hartverscheurend is. Hij roept de gemeenschap en de overheid op deze heren te helpen. ‘Laten de mensen een kijkje nemen aan de Hernutterstraat hoe de situatie van deze mensen eruit ziet. Het is een complete puinhoop en het lijk op een vuilstortplaats. Mensen die een betere plek hebben, kunnen contact opnemen met de stichting, want de gezondheidstoestand van beide heren gaat achteruit. Voordat het ergere gebeurt, trekken we nu aan de bel’, aldus Vismale.

error: Kopiëren mag niet!