In juni 2012 werd in Suriname het instituut van de Naschoolse Opvang in het leven geroepen. De bedoeling was om schoolgaande kinderen van het basisonderwijs van maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur ( dus na de normale schooluren ) op te vangen en te begeleiden. Geheel kosteloos! Het leek bijna te mooi om waar te zijn. Het project is bedoeld om ouders die niet of onvoldoende in staat zijn hun kinderen na school op te vangen en te begeleiden met huiswerk, bij te staan. Hierdoor hebben de kinderen tot 5 uur ’s middags een veilige plek, waar ze bovendien geheel gratis, dus op kosten van de staat, een gezonde maaltijd krijgen en ook samen kunnen sporten en spelen. De Naschoolse Opvang biedt kinderen niet alleen recreatiemogelijkheden, maar ook huiswerkbegeleiding en andere vormen van ondersteuning. Deze gezonde leeromgeving stimuleert hun inzet en het schept hogere ambities.
Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling en Cultuur (Minovc) heeft voor het jaar 2015 ruim 90.8 miljoen Surinaamse dollar uitgetrokken om te investeren in het project Naschoolse Opvang. Het initiatief is prachtig, maar kent toch een keerzijde. Vooral de vergoeding aan mensen werkzaam bij de gaarkeukens en van participerende onderwijzeressen laat te wensen over. Er zijn regelmatig grote achterstanden bij de uitbetalingen. De overheid wijt dat steeds aan vertragingen op administratief gebied, maar de vraag is in hoeverre dit waar is. Uit vrees voor rancune houden de werkkrachten liever hun mond of blijven zij anoniem. De ervaring leert immers dat “wanneer je je mond hier omtrent open doet, je dan kunt fluiten naar je geld en soms ook naar je baan”. Zo wordt algemeen gesteld.
Naschoolse Opvang is een goed initiatief dat zeer welkom is voor de samenleving, maar toch mist het programma zijn doel. De mensen die het project van dichtbij begeleiden zijn immers allemaal politieke loyalisten van regeringsgezinde partijen, die niets anders doen dan proberen zoveel mogelijk geld te maken. Er is sprake van nepotisme. Vrienden en familie worden geholpen aan een extra inkomen, zonder daarbij te letten op hun deskundigheid. Afgelopen maandag, na de installatie van het nieuw ingestelde Financieel Economisch Platform, zei de woordvoerder van de NDP, Winston Lackin, dat er nu hervormingen zijn doorgevoerd bij het project NSO, waardoor het nu voor miljoenen goedkoper kan worden uitgevoerd. De doordenker kan uit deze uitspraak van woordvoerder Lackin gelijk ook de conclusie trekken dat de bevolking,met medeweten van de beleidsmakers, al die tijd voor miljoenen is benadeeld. Frappant is ook wel dat de woordvoerder met geen woord gerept heeft over het treffen van maatregelen tegen degenen die er zo’n een zootje van hebben gemaakt.
De huidige regering staat er bekend om mooie ideeën te verprutsen. De Naschoolse Opvang moet drastisch een transformatie ondergaan. Het initiatief is zeer welkom voor de samenleving, maar komt in zijn huidige vorm niet goed uit de verf. Ondertussen is Suriname dan weer enkele miljonairs rijker geworden.