Belfort: “SRD 15.000 lening met 5% rente is spelen met leed slachtoffers”

BelfortMinister Edward Belfort van Justitie en Politie vindt het een kwalijke zaak dat de regering besloten heeft om een rente van 5% te vragen bij de aangekondigde lening van SRD 15.000 voor de personen die getroffen zijn door de rukwinden. De bewindsman, die aangeeft op eigen titel te praten, vindt dat er hier met het leed met mensen wordt gespeeld, terwijl deze al arm zijn gemaakt door een natuurramp.“De mensen hebben niet gevraagd om in deze situatie te belanden. Bepaalde van de mensen hebben geen werk. Waar gaan zij dan de middelen halen om deze lening terug te betalen? Erger nog met een rente van 5% erbij”, benadrukt de minister. Belfort geeft aan dat er in eerste instantie duidelijk moet zijn dat het genoemd bedrag niet genoeg zal zijn om daken en alle andere beschadigde spullen van de getroffenen te kunnen vervangen. Door de aanhoudende regens moeten volgens hem veel meer zaken dan zinkplaten worden vervangen. Veel mensen hebben misschien al schulden of hebben geen vaste baan, waardoor zij helemaal geen lening kunnen terug betalen. Hij ziet daarom ook geen nut bij de verschaffing van deze lening.
Belfort vindt dat het buitenland ook een helpende hand moet bieden, zoals dat vaak ook door alle landen wordt gedaan. President Desi Bouterse heeft namens Suriname ook zo in 2012 een donatie aan Cuba gedaan van een groot bedrag, toen zij getroffen was door de orkaan Sandy. Het staatshoofd is met een vlucht naartoe gegaan om de donatie te doen. De bewindsman hekelt het feit dat dezelfde partij nog zaken aan het volk heeft beloofd en nu in alle talen zwijgt bij de aanpak van problemen. De bewindsman vindt dat regering een ander plan van aanpak moest hebben gehad, dan direct aan leningen te hebben gedacht. Hij vindt dat de regering door middel van een taxatie juist met een bepaald bedrag zou moeten zijn ingekomen en hierdoor zelf beschadigde spullen voor de mensen hebben vervangen. Ook bouwmaterialen en reparatiekosten zouden gemakkelijk hierin kunnen vallen. Geld verschaffen zou volgens hem ook voor andere problemen kunnen zorgen, omdat het geld niet altijd bij de juiste persoon aankomt en ook niet voor het betreffende doel wordt gebruikt. Een simpel voorbeeld is een geval waarbij een gehuurde woning beschadigd is geraakt en gelden dan door de huurder worden ontvangen. Deze kan dan gemakkelijk met de gelden ervandoor gaan en de verhuurder achterlaten met een vernietigde woning. De bewindsman heeft intussen ook een persoonlijke donatie gedaan van SRD 2.000. Hij geeft aan anderen niet te kunnen bewegen ook een donatie te doen. Dit moet volgens hem uit hun hart komen.
NCCR moet eigen budget krijgen
Belfort ziet graag dat het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een eigen budget krijgt om zaken in de toekomst terstond aan te kunnen pakken. Het liefst ziet hij dat de regering hun een bedrag van USD 10 miljoen toekent. “Wie weet wat er morgen of overmorgen komt. Wat als een heel groot deel van Suriname wordt getroffen?”, stelt de bewindsman. De mensen moeten ook andere deskundigen als bouwvakkers, techniciens en loodgieters in huis hebben om snel zaken terug te brengen naar de oude situatie. Ook wil hij dat vrijwilligers worden getraind om op oproepbasis humanitaire hulp te kunnen bieden. Surinamers moeten volgens Belfort getraind worden hoe zij in geval van natuurrampen moeten omgaan. Het feit dat mensen gewoon over straat liepen, terwijl er stroomdraden daar lagen, vindt hij een zeer gevaarlijke situatie.
De bewindsman is wel blij dat het Nationaal Leger (NL) zover is gebracht om ook een bijdrage te leveren bij de opruimingen. Vanuit zijn ministerie heeft hij de politie, brandweer en penitentiaire ambtenaren ingezet. Deze mensen hebben volgens hem adequate trainingen van het NCCR gevolgd. De trainingen moeten volgens hem aan alle nieuwe lichtingen worden verschaft, waarbij de NCCR en EHBO-trainingen reeds in de eerste week moeten worden verzorgd. Jammer genoeg worden deze aanwijzingen niet gevolgd. Daarnaast zijn ook gedetineerden ingezet. Het gaat volgens de bewindsman om gedetineerden die hun straf aan het afronden zijn. Zo kunnen zij alvast wat werk leren, voordat zij binnenkort in vrijheid worden gesteld.
FR

error: Kopiëren mag niet!