Huishoudelijke DNA-vergadering voor vorming fracties

De Nationale Assemblee (DNA) komt vandaag in huishoudelijk verband bijeen om de verschillende fracties te vormen. Zoals eerder bekend, zal het nieuwe parlement bestaan uit de fracties van de Nationale Democratische Partij (NDP), Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Nationale Partij Suriname (NPS), Pertjajah Luhur (PL) en de groep overlopers uit de PL (Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan). De fracties van de Palu, DOE en BEP zullen naar verwachting samen met de NDP deel uitmaken van de coalitiefractie. Binnen het parlement zijn er verschillende partijen die dezelfde visie kunnen hebben over stappen die nodig zijn voor de ontwikkeling van het land. Deze partijen groeperen zich dan in een fractie.
Bij de opening van de eerste vergadering na de verkiezingen worden alle leden die zijn gekozen onder een bepaalde naam of aanduiding van een politieke groepering, beschouwd als een fractie. Op dit moment vallen de VHP, PL, NPS en BEP onder de V7-fractie. Nadat de leden zijn toegelaten, wordt door elke fractie aangegeven aan de voorzitter wie als fractieleider is aangewezen, waarna de voorzitter dit bekendmaakt aan de rest van het parlement. Als er maar één lid verkozen wordt onder een bepaald lijstnummer, wordt die als een afzonderlijke fractie beschouwd. Hieronder vallen DOE en Palu met beide slechts één zetel in het parlement. Ook hiervan moet de voorzitter schriftelijk geïnformeerd worden, waarna het wordt bekendgemaakt aan de rest van het parlement. Sapoen en Chitan moeten de vorming van hun zelfstandige fractie op deze vergadering kenbaar maken. Aangezien de PL een deurwaardersexploot naar DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft gestuurd, zal nog gekeken moeten worden of deze leden wel tot de vergadering worden toegelaten. Indien dat wel gebeurt, kan de partij de parlementsvoorzitter wederom voor het gerecht slepen.
Naast de vorming van fracties zullen de eerste, tweede en derde vervanger van de vicevoorzitter worden aangewezen. Verwacht wordt dat deze zal bestaan uit leden van de nieuwe coalitiepartners van de paarse partij. Het parlement zal daarnaast een commissie benoemen voor de inauguratie van de president en de vicepresident op 12 augustus. Als laatste staat het kiezen van een commissie van rapporteurs voor de ontwerpwet houdende nadere wijziging van het Wetboek van Strafrecht en regels ter preventie en bestrijding van corruptie (Anticorruptiewet).
FR

error: Kopiëren mag niet!