Veteranen en ex-militairen vragen aandacht nieuw parlement

ex-militairen 1
ex-militairen 3De veteranen en ex-militairen in Suriname hebben gisteren een stille loop gehouden om de 71 militairen die tijdens de binnenlandse oorlog gesneuveld zijn, te herdenken. Daarna maakten de mannen zich op om een petitie in te dienen bij De Nationale Assamblee. Het lag in de bedoeling dat de vraagstukken die nog liggen en geen oplossing hebben gekend, door het parlement worden behandeld.
Het ging om een petitie met 11 punten. Punt 9 van de petitie behandelt bijvoorbeeld de gezondheidssituatie van de ex-militairen. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor de wettelijke regelingen zoals de arbeidsongevallenregeling en oorlogsongevallenregeling.
“Wij hebben van deze 2 regelingen geen gebruik mogen maken”, zegt Waldo Jameson, voorzitter van de vereniging. De veteranen en militairen vragen ook een gesprek aan met de vaste commissie van defensie in het parlement zodra die wordt ingesteld. Dit, zodat de vraagstukken kunnen worden behandeld. De heren wensen ook een gunstige regeling voor de arbeidsongeschikten, een breder gesprek voor werkgelegenheid en aandacht voor de huisvestingsproblematiek.
Als er naar de documentatie van Defensie wordt gekeken, dan zou het gaan om 1.008 leden, maar volgens Jameson gaat het in beginsel om 1600 leden.
Jameson begrijpt dat de parlementariërs die in de periode van 1980-87 hebben gediend nu wel in aanmerking komen voor een pensioen, maar merkt op dat de mensen die juist op het front stonden om het land te verdedigen, zijn vergeten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!