“Ik moet bijna huilen, zo blij ben ik”

voorleeskampieonDe 5-jarige Samaja Morsen van OS Flu 2 en de 10-jarige Vannodoe Alegra van de St. Vincentiusschool hebben de regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Zij mogen zich nu een heel jaar lang de voorleeskampioenen noemen van de regio Parimaribo-Oost.
Onder de slogan ‘Voor Suriname een feest, als elk kind leest!’ hebben honderden voorleeskampioenen hun school vertegenwoordigd bij de voorleeswedstrijden in regionaal verband. Alle genomineerden kregen een oorkonde, maar de winnaars werden extra in het zonnetje gezet en gingen naar huis met een medaille. “Ik moet bijna huilen, zo blij ben ik”, aldus Vannodoe na het in ontvangst nemen van haar prijs.
R. Sheorajpanday, financieel-directeur van de Hakrinbank en tevens één van de sponsoren van regio Oost erkent het belang van de leeswedstrijd. “Een goed ontwikkeld land begint immers met jezelf jong ontwikkelen en daar draagt lezen zeker aan bij”, aldus Sheorajpanday.
De Nederlandse Taalunie en Stichting Projekten houden de voorleeskampioenschappen al drie jaar. In 23 regio’s worden tot en met 23 juli de regiokampioenschappen gehouden. Per regio is uit de geselecteerde schoolkampioenen één voorleeskampioen van de onderbouwklassen en één voorleeskampioen van de bovenbouwklassen gekozen.
Alle regiokampioenen, in totaal 45, krijgen op vrijdag 7 augustus een educatieve dagtocht in Paramaribo. Ook zullen zij op vrijdag 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, tezamen komen in de tuin van de DSB Bank. Hier zal een aantal van hen benoemd worden tot voorleesambassadeur en worden de Voorleeskampioenschappen 2015 feestelijk afgesloten.

error: Kopiëren mag niet!