Vrouwen en kinderen krijgen ergste klappen bij economische recessie

VROUWENHet Burger Initiatief voor Participatie en Goed Bestuur en de Nationale Vrouwen Beweging vindt dat er zodanige maatregelen getroffen moeten worden dat vrouwen en kinderen geen dupe worden van de economische recessie. Tot deze conclusie komen Sharda Ganga en Eline Graanoogst. Volgens hun is het een vaststaand feit dat deze twee groepen bij een economische recessie de ergste klappen krijgen. Volgens Ganga wordt dit vaak over het hoofd gezien bij het nemen van belangrijke besluiten. Alle maatregelen die genomen zullen worden, moeten volgens haar goed gecommuniceerd en uitgedacht worden. Gepleit wordt om zaken als onderwijs en gezondheidszorg te blijven garanderen. Ganga en Graanoogst gaven gisteren na de presentatie van de monetaire autoriteiten te kennen dat de cijfers, die zij gepresenteerd kregen van minister Andy Rusland van Financiën en governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), heel globaal waren. Volgens Ganga kan zij niet slechts op basis van enkele slides aangeven of het uitgavenpatroon van de regering juist of niet juist is geweest. Wat zij wel weet, is dat de presentatie niets nieuws heeft ingehouden, dan wat de organisaties reeds van tevoren al wisten. Gevraagd is om meer gedetailleerde cijfers beschikbaar te stellen, zodat concrete plannen kunnen worden opgezet. Het Burger Initiatief heeft eerder een document aan de regering doen toekomen, waarin vooral de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) enkele kritische kanttekeningen heeft geplaats met betrekking tot het heel monetair gebeuren. Woordvoerder Winston Lackin bevestigt de ontvangst van het document.
De financiële deskundigen die samen met deze groepen in de gesprekken aanwezig waren, vinden ook dat de presentatie te globaal was om een duidelijk antwoord te kunnen geven. Volgens hun is het wel zo dat het jaar en dag moeilijk is om aan reële cijfers vanuit het ministerie van Financiën en alle andere overheidsinstanties te komen, omdat deze niet gemakkelijk worden vrijgegeven. De super cyclus met betrekking tot grondstoffen is volgens hun al afgelopen. Suriname is nog steeds een grondstof producerend land, waar wij zien dat elke wijziging van grondstofprijzen op de wereldmarkt direct een impact heeft op de economie van Suriname. Een duidelijk voorbeeld is de daling van de goud- en bauxietprijzen op de internationale markt. ‘Er wordt al jaren over diversificatie gesproken, maar men onderneemt geen acties, waardoor elke schok direct doorwerkt op de economie.’ Volgens de deskundigen moet gekeken worden naar het grote en logge overheidsapparaat waar gesaneerd kan worden.
Meer duidelijkheid over Financieel Economisch Platform (FEP)
Zowel Ganga als Graanoogst heeft de presidentiele delegatie, onder leiding van vicepresident elect Ashwin Adhin, gevraagd om meer duidelijkheid te brengen met betrekking tot het nog op te zetten Financieel Economisch Platform (FEP). Ganga wil weten hoe dit platform precies eruit zal zien, hoe deze zal werken en hoeveel ruimte de vertegenwoordigers zullen krijgen. Het Burger Initiatief wil dat er van tevoren reeds duidelijk moet zijn welke prioriteiten er gesteld moeten worden. Alle twee vertegenwoordigers geven aan dat hun organisaties wel open staan om zitting in dit platform te nemen, mits bepaalde zaken duidelijk worden. Het moet volgens Ganga niet zo worden dat het platform uiteindelijk ook een log apparaat wordt. Lackin verwacht dat er na 30 juli meer duidelijkheid zal zijn over het nog te vormen financieel platform dat de regering moet adviseren. Dan zal de samenleving ook nader worden geïnformeerd. Dit financieel platform zal concrete voorstellen moeten doen aan de president hoe uit de financieel-economische crisis te komen. Dat alles zal vervat worden in een rapport. Delen daarvan zullen worden opgenomen in het regeerbeleid. Volgens de NDP-woordvoerder zal het staatshoofd binnenkort een presentatie hierover krijgen, waardoor hij nog concreter informatie zal kunnen verschaffen.
FR

error: Kopiëren mag niet!