In Ballroom van het Lala Rookh-gebouw werd op 15 juli een workshop gehouden, met als thema ‘Monitoring van de impacts van goudmijnbouw op bosbedekking en zoetwater in Suriname’. Dit project is een samenwerking van onder andere het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling (Nimos) en de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Er werden een viertal presentaties verzorgd, waaronder de presentatie van Paul Ouboter van het National Zoological Collection Suriname, waarbij is aangegeven welke onderzoekingen zij doen naar de grootmijnbouw in het veld.
Binnen het Redd + Guyana Shield-project is er een studie verricht, waaraan vier partners hebben deelgenomen, waaronder de bosbouwdienst van Guyana, Frans Guyana, de Staat Amapa van Brazilië en het Bosbeheer en Bostoezicht (Suriname). Er is nagegaan hoeveel bosgebied is omgezet in mijnbouwgebied of waar groot mijnbouwactiviteiten worden ontplooid. Dit is gedaan door middel van satellietbeelden voor het jaar 2014, die binnen het regionaal project zijn aangeschaft.
Tijdens de workshop werden dus de resultaten gepresenteerd die SBB geboekt heeft. ‘Wij wilden dus deze informatie delen met de stakeholders, omdat dit project ook regionaal gepubliceerd wordt’, geeft de onderdirecteur van afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van SBB, Sarah Krabbe, aan. ‘Voordat het regionaal gepubliceerd wordt, moet het nationaal voorgesteld worden en de input van de stakeholders in deze is zeer belangrijk. Die data moet dus op een goede manier verwerkt en geanalyseerd worden.’ SBB heeft dit project geleid naar de afrondende fase en er is een bijdrage geleverd door te kijken middels satellietbeelden hoeveel oppervlakte er ontbost is in 2014 ten voordele van de mijnbouwsector. ‘Wij hebben dit gebied dus afgebakend, zodat wij in staat zijn een kaart in te leveren die gebruikt kan worden om verdere studies te doen of naar het veld te gaan en controleactiviteiten te doen. Deze gebieden heeft het SBB dus in kaart gebracht’, aldus onderdirecteur Krabbe.