Motivatieweekenden zesdeklassers afgesloten

inspirerendeDe motivatieweekenden, die in het weekend van 3 juli van start zijn gegaan, is het afgelopen weekend afgesloten. De zesdeklassers in boven-Suriname uit de dorpen Kajapatie, Abenaston, Amakakondre en Pokigron, kregen de afgelopen twee weekenden motivatie- tevens ontspanningsdagen aangeboden door het vakantieoord Ko I Sa Bόό. Het is het derde jaar dat deze weekenden georganiseerd werden voor de zesdeklassers uit de bovenvermelde dorpen. De directeur van het vakantieoord Ko I Sa Bόό heeft aangegeven dat het doel van deze motivatiedagen is om de scholieren te inspireren om te gaan voor hun doel, want vaak als de kinderen geslaagd zijn, komen ze naar Paramaribo. Dat is een andere omgeving, waar ze nog kennis moeten nemen van vele zaken. Velen keren zwanger terug, anderen belanden door peer pressure in het gevang, anderen worden drop-outs soms door de taalbarrière, ook raakt men depressief, en dat zijn zaken die deze stichting wil voorkomen’, zegt de directeur van Ko I Sa Bόό, die zelf uit Abenaston komt.
Elk jaar worden er daarom deskundigen uit Paramaribo gevraagd om de kinderen te motiveren en voorlichting te geven over seksualiteit, faalangst, depressie, omgaan met stress, peer pressure en jeugdcriminaliteit. De scholieren zijn verdeeld in twee groepen, waarvan de eerste groep van 3 tot 5 juli op het oord werd ontvangen en de tweede van 10 tot en met 12 juli. De eerste groep van dit jaar was Abenaston, Amakakondre en Kajapatie en in de tweede groep tevens de laatste Pokigron. De eerste sessie op de vrijdagavond is over faalangst, omdat dat eerst doorbroken moet worden om de kinderen zover te krijgen dat ze participeren. In het eerste weekend is deze sessie verzorgd door Margo Kramp (directeur van Stichting Sucet) en in het tweede weekend door Emmy Hart (directeur van Stichting Rumas). Marita Ritfeld-Asontoe, waarnemend hoofd van Voorlichting en Communicatie van Justitie en Politie, verzorgde de sessie over jeugdcriminaliteit. Herman Jintie, verpleegkundig directeur bij het Psychiatrisch Centrum Suriname, behandelde het onderwerp ‘depressie’ en‘peer pressure’ kwam voor rekening van Emmy Hart. Omgaan met stress werd gegeven door John Bisoina, een natural health consultant.
Gedurende de twee weekenden kregen de jongeren krachtige motivatiespeeches te horen van Ronny Asabina, ex-parlementariër, en van Edgar Sampie, jeugdparlementariër. Beide sprekers hebben de jongeren bemoedigd met hun eigen verhaal en dat ze ondanks de moeilijke tijden er sterk van zijn geworden. Deze stichting is nog vrij jong en kan niet alleen opdraaien voor dit project, daarom is het steeds weer zoeken naar bijdragen (in de vorm van voedingsmiddelen) van bedrijven en de ministeries. Er zijn nog veel zaken die de stichting nodig heeft om dit programma te continueren, daarom staat de stichting open voor iedereen die een steentje wil bijdragen aan het voortduren van het project. Dit jaar is het heel stroef gegaan met het krijgen van een ondersteuning, maar toch wil de stichting de bedrijven Consolidated Industries Corporation, Rosebel Gold Mines, de dienst Delinquentenzorg van Justitie en Politie, Fernandes Bottling en de personen van Melvin Bouva, mevr. Vreugd, Emmy Hart, Darius Lienga en Amanza Corinde bedanken voor de bijdrage die zij geleverd hebben aan het succes van de twee motivatieweekenden. De trainers worden ook bedankt.
De kinderen die als beste zijn geslaagd, krijgen een studiebeurs. Nu zijn er twee bestgeslaagden van 2013 en 2014 die ervan genieten. Stichting Koi I Sa Boo wil zo het leerproces stimuleren in het binnenland.

error: Kopiëren mag niet!