VHP dropt tweede waslijst aan issues bij NDP

vhpDe Vooruitstrevende Hervomringspartij (VHP) heeft afgelopen vrijdag 10 juli haar tweede waslijst aan issues ingediend bij president, tevens formateur, Desi Bouterse. De paarse partij had bij haar laatste bespreking op 6 juli aangegeven dat zij bereid is de ontwikkelingsissues van de oranje partij op te nemen in het regeerprogramma. Een groot deel van deze vraagstukken komt ook voor in het paarse verkiezingsprogramma. Opmerkelijk is dat de partij vraagt om een halt toe te roepen aan het desastreus uitgavenbeleid van de regering. Staatsuitgaven moeten volgens haar nimmer de inkomsten van het land overschrijden. Voldoende monetaire reserves moeten wel worden gehandhaafd voor een veilig beheer en bestuur van het land. De uitgaven zullen gefocust blijven op realisatie van projecten die het snelst onze productiecapaciteit versterken inclusief diversificatie van de economie. Investeringsprojecten moeten worden geselecteerd op basis van feasibility, rate of return en werkgelegenheid. Volgens Winston Lackin, woordvoerder van de NDP, gaat het om punten die niet alleen door de VHP zijn aangehaald, maar door verschillende bedrijfslevenorganisaties waarmee het staatshoofd in de afgelopen periode gesprekken heeft gevoerd. Het indienen van al deze punten is op geen enkel wijze bedoeld om aan te geven dat er een samenwerking tussen de twee partijen bestaat in coalitieverband. De VHP benadrukt dit ook in haar schrijven naar de NDP-voorzitter, omdat er naast de overeenkomsten ook verschillen tussen de partijen zijn. Lackin zegt dat de overeenkomstige punten worden meegenomen in het regeerprogramma, omdat die reeds in het programma van de paarse partij stonden.
Ook het energietekort komt aan de orde. Gevraagd wordt dat het energiebeleid gericht zal zijn op efficiëntie van het energieverbruik en op de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Het ethanolproject zal worden afgerond en in productie worden genomen. Besprekingen zullen weer worden opgestart tot de afronding van de voorbereiding en eventuele uitvoering van het Tapajai project. Het gebruik van zonne-energie zal worden bevorderd. Meetbare doelen zullen worden gezet voor de productie en gebruik van alternatieve energie voor 2030. Er zal gericht gezocht worden naar investeerders in de productie van alternatieve en groene energie. Het gaat om 20 punten die zijn opgenomen, waaronder het bestrijden van elke vorm van discriminatie en bestrijding van de armoede. De oranje partij vindt dat het sociaal beleid van de regering zich voornamelijk moet gaan richten op het totaal wegwerken van armoede in Suriname. Opmerkelijk is dat de partij vraagt om een oplossing te brengen in de vermeende aanname van de amnestiewet van 2012. Volgens de VHP blijft het beloofde onderzoek naar deze kwestie te lang weg, waardoor deze het land nogsteeds lang bezig houdt. Ook zaken als decentralisatie, beter onderwijs en onderwijs voorzieningen, waaronder ook aanname van de onderwijswet om knelpunten in deze sector weg te werken zijn opgenomen.
De VHP wil dat de regering condities opzet en voorwaarden creëert voor kleine en middelgrote ondernemers die bedrijven wensen op te zetten voor importvervanging en export. Het functioneren van de overheid moet beter. Kader, in het bijzonder hoger kader, moet ingezet worden onafhankelijk van politieke achtergrond. Ook de veiligheid van burgers komt aan de orde. Om de criminaliteit in te dammen moet volgens haar de politie zichtbaarder zijn op straat door meer manschappen in te zetten. Ook strafverzwaring van verschillende delicten kan meehelpen. Het beleid voor gratie en voorwaardelijke invrijheidstelling moet worden aangepast. De partij vraagt ook aandacht voor de strengere milieucontrole en beter watervoorziening. Dinsdag verwacht Lackin dat de VHP ook meewerkt aan de verkiezing van de president en vicepresident in het parlement. Dit zou door VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi meerdere malen aan hem zijn bevestigd.

error: Kopiëren mag niet!