Dew Sharman: “Tarieven opschroeven niet zo gemakkelijk gedaan als gezegd”

Dew Sharman _tarieven opschroeven, niet zo makkelijk gedaan als gezegdDe ziekenhuizen hebben bij monde van de voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) aangeven momenteel geen geld te hebben. Erger nog zijn de ziekenhuizen bezorgd over de zo meteen te betalen vakantiegelden. Parlementariër Dew Sharman geeft aan dat niet alleen de Ziekenhuisraad dat zegt. De financiële deskundigen hebben ook al aangegeven dat het land in een precaire financiële situatie verkeert. Er worden in het hele land financiële maatregelen doorgevoerd. Dit brengt dus met zich mee dat de ziekenhuizen op termijn ook zullen moeten bezuinigen.“Als je gaat moeten bezuinigen, ga je ook in die dienstverlening moeten bezuinigen. Dat wil zeggen dat de voorradigheid van materiaal, middelen en mogelijkheden beperkt zullen zijn”, zegt Sharman. Dit geheel zal volgens Sharman uiteindelijk de kwaliteit van ons gezondheidszorg aantasten. Sharman is in het dagelijks leven huisarts van beroep.
Als voorbeeld illustreert Sharman dat als ziekenhuizen niet alle medicijnen kunnen betalen, zij zullen moeten bezuinigen door bepaalde medicijnen niet in te kopen. Dit terwijl er ook mensen zijn die de medicijnen nodig zullen hebben en er dus onder zullen lijden. Gezondheidszorg is duur. In Suriname zijn de tarieven veel lager dan in het buitenland. Over de tarieven moet er volgens Sharmanal heel lang geleden met alle actoren binnen de sector worden gesproken.
Gezondheidszorg is geen handelszaak
“Gezondheidszorg moet ook niet helemaal worden opengegooid tot een particulier ding. Het is geen handelszaak waar je conform vraag en aanbod moet werken, maar uiteindelijk heeft het wel implicaties in het aanbieden van de zorg. Dus opschroeven van de tarieven is een optie. Wij moeten alleen nagaan als de overheid en verzekeringsmaatschappijen in staat zijn het te betalen. Het is niet zo makkelijk gedaan als gezegd”, stelt Sharman.
“De koppen moeten bij mekaar worden gestoken om te kijken in welke mate er aan de tarieven gesleuteld moet worden. Je moet dus, binnen de sector, met alle betrokken mensen, instituten en de overheid als partner, een discussie op gang brengen om te kijken hoe de gezondheidszorg beter kan worden geordend. We moeten over het groter plaatje van de gezondheidzorg praten. Ook in de primaire gezondheidzorg moet er worden gekeken wat er gedaan moet worden en wat er niet gedaan moet worden”, aldus de huisarts.
“Ordening in gezondheidszorg is dus van belang. Ordening in de zin van de dienstverlening, maar ook ordening in de financiële flow van de zorg. Als je over het financiële een beter zicht hebt en een betere besteding pleegt, kan de output in de zin van kwaliteit beter worden”, aldus Sharman.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!