Professor Sieuwnath Naipal, hoogleraar Klimaatverandering en Water aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek), heeft op zaterdag 11 juli een aanvang gemaakt met de aanleg van een waterdoorlatende, houten dam om de kusterosie bij Weg naar Zee tegen te gaan. “Het belang van deze doorlatende houten dammen is om water binnen te laten stromen en wanneer het water wegstroomt, stroomt het water langzamer en laat sediment achter. Dit werkt dus als een zeef. Het is een bezinkingsbak waar het water binnen komt en wanneer het eruit gaat het sediment achterlaat”, legt Naipal uit.
Door sedimentaanwinst zal het herstel van de mangrovebossen aan de kustlijn in dit gebied mogelijk worden. Openbare Werken moet ervoor zorg dragen dat de mensen die op Weg naar Zee wonen, veilig kunnen slapen. OW kijkt dus naar de veiligheid. “Het ministerie doet dit met behulp van dammen, beschoeiing en dijken, maar wij willen OW aangeven dat middels andere technieken(soft technology) hetzelfde resultaat kan worden behaald. Mangrove houdt ook CO2 vast, verschoont water, is een ondersteunings-en voedingsplaats voor vogels en vissen”, aldus Naipal.
Het gaat bij deze om een pilotproject dat financieel mogelijk wordt gemaakt door Conservation International Suriname (CIS). De USD 15,000 voor dit project is bijeengebracht door Friends of Green Suriname, een groep van 23 lokale bedrijven die CIS Ondersteunt in haar milieubeschermende projecten. Naipal complimenteert de CIS en al de andere organisaties die hun bijdrage aan dit project leveren.“Zo een technologie is een optie waar je geen spijt van hebt. Wanneer iets verkeerd gaat is er geen probleem, omdat er door dit project geen land verloren gaat”, stelt de hoogleraar.
Naipal zegt verder dat dit project niet bijt in de plannen van de overheid om een dam aan te leggen. Het project kan volgens hem wel aan de hand van de resultaten invloed uitoefenen op welke categorie dijk er zal moeten worden aangelegd. “Dit project kan de regering heel goed helpen”, aldus Naipal.
Kavish G.