Agrarische sector in 5 jaren tijd volledig platgelegd

agraDe vorige regering heeft de agrarische sector in 5 jaren tijd volledig platgelegd. Tot deze conclusie komen de verschillende verenigingen van agrarische vertegenwoordigers. De groep, die gisteren informatieve gesprekken met de presidentiële commissie heeft kunnen voeren, vindt dat de regering zo snel mogelijk met oplossingsmodellen moet komen om de sector uit de verdoemenis te helpen. Riekhnath Sanchit, voorzitter van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten in Suriname (Veaps), vindt dat de sector slechts ontwikkeld kan worden als de regering in overleg met de verschillende actoren in de sector optreedt. Gepleit is om hierin in de toekomst een verandering te brengen. “Indien de regering iets voor de sector heeft gedaan, is dat selectief geweest”, aldus Sanchit. Volgens Winston Lackin, woordvoerder van de Nationale Democratische Partij (NDP), is gaandeweg het overleg contact opgenomen met minister Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV). De bewindsman is volgens hem geïnstrueerd om zo snel als mogelijk de meer dan 30 agrarische vertegenwoordigers voor een gesprek te ontvangen. De verenigingen willen op korte termijn een aantal maatregelen zien. Als eerste gaat het om de rijstsector waar binnenkort de oogst aanvangt. Het probleem dat nu ontstaat, is dat de schuren vol zitten en er geen ruimte is om de geoogste padie op te slaan. De rijstboerenorganisaties hebben volgens Sanchit gevraagd naar facilitering voor de export van hun product. Daarnaast hebben boeren hulp van de staat nodig om hun schulden bij de banken te herschikken. Een aantal banken heeft enkele maanden geleden harde maatregelen genomen tegen landbouwers, die hun schulden niet konden afbetalen. Eén van de maatregelen was het in beslag nemen van de landbouwmachines van de boeren. Verder moet er een onderzoek komen met betrekking tot zaaizaadvoorziening. Het Anne van Dijk Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) zou als rijstonderzoeksinstituut geheractiveerd moeten worden. Bij Adron zou er ook een versterking in capaciteit moeten komen om het onderzoek vlotter te laten verlopen.
Sanchit zegt dat er gigantische problemen worden ondervonden bij de export van hun producten. Wanneer boeren verse producten verpakken die aan bederf onderhevig zijn en deze naar de luchthaven worden gebracht, worden de meeste exporteurs als criminelen door het BID-team behandeld. Gevraagd is om het onderzoek op de juiste manier te doen en de exporteurs niet te demotiveren door hun spullen opzettelijk lang achter te houden. De export is volgens hem hierdoor al gedaald van 30 naar 20 ton. Voorgesteld is om een ‘one-window-shopping’ te brengen voor de export. Dit zal als een integraal verpakkingshuis functioneren waar alles hygiënisch en snel kan worden afgehandeld.
Met betrekking tot de veeteeltsector is gevraagd om een bedrijfsregistratiesysteem op te zetten. Zo moet slacht- en melkvee op een adequate manier geregistreerd worden. Ook zijn noodzakelijk een ziektemonitoringsysteem en het operationeel stellen van het veekeuringsinstituut. Bij de visserijsector is gevraagd naar het operationeel stellen van de kustwacht. Hiervoor moet de nodige wetgeving worden aangenomen. Verder willen vissers inspraak hebben bij de vergunningsvertrekking conform het eerder ontstane managementprogramma. Zij willen voortaan geen subsidie, maar facilitering en belastingvrije brandstof.
Sanchit vindt dat LVV verschillende ministers heeft gehad, zonder het gewenste resultaat voor de sector. Dit is volgens hem steeds veroorzaakt door weinig tot helemaal geen overleg met de producenten in deze sector. De totale sector is volgens hem zeer slecht georganiseerd. Deelorganisaties beconcurreren elkaar en is er geen eenduidige organisatie die de mensen vertegenwoordigt. Afgesproken is dat ook de verschillende vertegenwoordigers met elkaar gaan praten om te komen tot een grote organisatie van agrarische ondernemers.
FR

error: Kopiëren mag niet!