Vp Ameerali: ‘Deze vp heeft hard gewerkt’

VP Ameerali.1‘Ik weet niet van anderen, maar ik kan u wel ervan verzekeren dat deze vicepresident hard heeft gewerkt in de afgelopen vijf jaar.’ Dit zegt vicepresident Robert Ameerali aan Dagblad Suriname. Ameerali, wiens termijn binnen enkele weken afloopt, geeft aan dat het hem een goed gevoel geeft om zijn termijn af te sluiten, wetende dat hij zijn best in alle opzichten heeft gedaan. Opmerkelijk was de totale onzichtbaarheid van vp Ameerali voor en na de verkiezingen. Ook binnen de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) heeft de vp zich weinig geprofileerd. Hierdoor hebben politieke organisaties weinig gebruik kunnen maken van zijn politieke skills. Ameerali ontkent dit echter. Volgens hem is hij juist degene geweest die in de afgelopen weken druk bezig is geweest met de uitvoering van een heleboel belangrijke wetten, waaronder de drie sociale wetten. Dit genoot meer prioriteit dan het zichtbaar zijn op het politieke veld. Wat de afwijzing van de Abop/NDP samenwerking betreft, was hij kort. ‘Dat is iets voor de politieke tafel en niet voor de vp’, aldus Ameerali. De tweede man van het land heeft samen met zijn partijgenoten, Alice Amafo (Sozavo), Stanley Betterson (RO), Falisie Pinas (TCT) en Don Tosendjojo (HI), deel uitgemaakt van de haast afgelopen regering. President Desi Bouterse oordeelde dat deze politici slecht hebben gepresteerd.
De paarse partij heeft voor deze regeringstermijn reeds kenbaar gemaakt dat minister Ashwin Adhin van Onderwijs Wetenschap en Cultuur de nieuwe vp zal worden. Al voor de verkiezingen is gebleken dat de rol van de vp binnen de regering iets minder werd. Binnen de geel-zwarte partij is het ook duidelijk opgevallen dat Ameerali op geen enkele kandidatenlijst was geplaatst. Volgens informatie zou de oud-KKF-voorzitter niet als volwaardig lid worden gezien, omdat hij in het begin teveel richting de NDP keek. Ameerali is volgens eerder aangeven van parlementariër Marinus Bee wel een contribuerend lid en is tevens ook ondervoorzitter van het congresbestuur van de Abop. Volgens Bee wordt de vicepresident als volwaardig lid binnen de partij beschouwd.
Brunswijk heeft meerdere malen duidelijk gemaakt dat het ging om de regering Bouterse-Brunswijk, door Ameerali zijn naam weg te laten. De Abop-leider gaf onlangs ook aan de krant te kennen dat de toekomst van de vp afhangt van de plannen van de NDP. Toen de vicepresident in 2010 door de Abop werd binnengehaald om de post van de tweede man te vullen, beschikte hij niet over politiek draagvlak. Vanaf oktober 2014 ging de erkenning van Ameerali steeds achteruit binnen de regering. Zo werd de tekeningsbevoegdheid met betrekking tot het aantrekken van personeel de vp ontnomen en overgeheveld naar minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, een NDP-minister. De resolutie is bekrachtigd door president Desi Bouterse.
FR

error: Kopiëren mag niet!