VHP Vaderdag boodschap

Iedere derde zondag van juni is het Vaderdag. De Vooruitstrevende Hervormings- Partij(VHP) acht het van belang om even stil te staan bij de figuur van vader. Net als Moederdag is ook Vaderdag niet meer weg te denken uit onze cultuur. Toen Moederdag werd ingevoerd, kon de tegenpool ‘Vaderdag’ niet lang meer uitblijven.
Vaderdag is een feestdag waarop vaders in de schijnwerpers worden gezet. Vaderdag heeft verschillende aspecten. Verwennen van vaders is daar een van. Ze worden verwend met een ontbijt op bed of krijgen een cadeau van hun kinderen. Vaderdag is niet alleen bedoeld voor vaders maar ook voor alle mannen die figureren als een vaderfiguur.
Het gaat om de fundamentele kwaliteit van de relatie tussen vader en kind. Als die geborgd is, dan ontstaat van daaruit de ruimte en de mogelijkheid voor vaders om meer te zorgen en meer te investeren in hun kinderen. Kinderen hebben het recht op opvoeding en verzorging door hun beide ouders.
Het vader zijn is ook bepaald leuk genoeg om er tijd in te steken. Geef vaders die kans. Neem dat hun niet af. Zoals, generaliserend gesproken, moeders in het algemeen het gevoel voor spiritualiteit doorgeven, zo openen vaders het gezicht op de maatschappij.
Moeders zwoegen zich gedurende het hele jaar te pletter in het huishouden, zodat het normaal is dat zij op Moederdag een dagje vrij krijgen. Maar vaders voerden in het verleden binnenshuis nauwelijks iets uit, dus sloeg een vrije dag voor hen nergens op.
Een tijdelijke omkering van het rollenpatroon, zoals bij Moederdag, zou op Vaderdag betekend hebben dat de vader nu eens niet de baas was en zich dienstvaardig opstelde.
Vaders beginnen met een achterstand van negen maanden hun kinderen op te voeden. Zij moeten hun eigen manier vinden om een relatie met hun kind op te bouwen. Laat een vader lekker vaderen, op zijn eigen manier.
Verwacht vooral niet dat hij een tweede moeder wordt. Maar tegenwoordig dragen heel wat vaders wel hun steentje bij. Vaders doen de afwas, verschonen een luier, staan in de keuken. Er zijn zelfs vaders die het hele huishouden runnen.
De rol van de vader is van grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Er kan niet genoeg beklemtoond worden hoe belangrijk het is, dat vaders hun kinderen een goed voorbeeld geven. In die optiek zijn de vaders belangrijk en soms onvervangbaar geworden. Het is prima, uiterst wenselijk zelfs, als vaders van meet af aan een prominente rol spelen bij de opvoeding van hun kinderen.
De VHP doet een dringend beroep op alle vaders om hun rol als vader in het gezin of in het leven van het kind te overdenken.
Aan de vaders: probeer van het begin af een band met je kind op te bouwen, wacht niet tot je kind tegen een bal aan kan trappen; wees een goed voorbeeld voor je kinderen; neem normen en waarden in acht, dan nemen die kinderen het goede voorbeeld van je over.
De VHP bedankt alle vaders voor hun inzet bij de ontwikkeling van hun kinderen en ons geliefd land Suriname. De partij wenst het hele Surinaamse volk maar in het bijzonder alle vaders een prettige en zinvolle Vaderdag toe.

error: Kopiëren mag niet!